Svijet

POHOD: Papa će krajem studenog i početkom prosinca pohoditi Mijanmar i Bangladeš

Sveti Otac će u Mijanmaru boraviti od 27. do 30. studenog, a u Bangladešu od 30. studenog do 2. prosinca. Te dvije azijske zemlje s malenom zajednicom katoličkih vjernika dobile su svoje prve kardinale za pontifikata pape Franje.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Papa Franjo će krajem studenog posjetiti Mijanmar, budističku zemlju, a odatle će nastaviti putovanje u Bangladeš, zemlju u kojoj su većina muslimani, priopćila je u ponedjeljak Sveta Stolica.

Sveti Otac će u Mijanmaru boraviti od 27. do 30. studenog, a u Bangladešu od 30. studenog do 2. prosinca. Te dvije azijske zemlje s  malenom zajednicom katoličkih vjernika dobile su svoje prve kardinale za pontifikata pape Franje.

Papa će u Mijanmaru posjetiti Yangoun i prijestolnicu Naypyidaw. U Bangladešu će boraviti samo u Dakhi, glavnom gradu, navodi se u priopćenju Svete Stolice.

Tijekom posjeta sigurno će razgovarati o sudbini muslimanske manjine Rohingya u Mijanmaru jer je ta tema na srcu Svetom Ocu.

"Dolaze nam tužne vijesti o progonu vjerske manjine, naše braće Rohingya", rekao je Papa u nedjelju pred tisućama vjernika na Trgu svetog Petra nakon molitve Angelusa.

"Htio bih im izraziti svoju blizinu. Svi ćemo zamoliti Gospodina da ih čuva i da nadahne muškarce i žene dobre volje kako bi im pomogli da se poštuju sva njihova prava", dodao je.

U sukobima mijanmarskih redarstvenika i pobunjenika Rohingya od petka su poginule najmanje 104 osobe, među njima 12 pripadnika sigurnosnih snaga, priopćila je policija. Tisuće civila muslimanske manjine prebjegle su u susjedni Bangladeš, a dijelu njih je zabranjen ulazak u zemlju.

Sveta Stolica i Mijanmar su 4. svibnja objavili da uspostavljaju pune diplomatske veze, nedugo nakon srdačnog susreta pape Franje i mijanmarske čelnice Aung San Suu Kyi u Vatikanu.

Ovaj pohod Svetog Oca potaknut će dijalog vlasti i oko 800.000 katolika (6,2 posto stanovništva) u zemlji u kojoj je više od 90 posto budista.

U Bangladešu, gdje je muslimana 89 posto, kršćani su tek 0,5 posto stanovništva, a najveći dio su katolici kojih je 350.000, po podatcima azijskih Crkava.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SVETA STOLICA, AZIJA, papa franjo, KATOLIČKA CRKVA, bangladeš, mijanmar, VATIKAN