Svijet

MOSKVA: "Nova etapa" u odnosima između ruskog patrijarhata i Vatikana

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ruski patrijarh Kiril i drugi čovjek Vatikana Pietro Parolin pohvalili su u utorak u Moskvi "novu etapu" u odnosima između Ruske pravoslavne crkve i Katoličke crkve i založili se za jačanje suradnje. 

"Stvarno je počela nova etapa u odnosima između naših dviju crkava", zadovoljno je izjavio moskovski patrijarh Kiril tijekom primanja monsignora Parolina u  rezidenciji u manastiru Danilov u Moskvi.

Tijekom susreta s papom Franjom u veljači 2016. u Havani "uskladili smo stajališta o suvremenim vrlo važnim problemima i jedinstvu koje nam omogućuje da ostvarimo prikladne planove", rekao je.

Sastanak na Kubi je bio prvi sastanak čelnika dviju najvećih kršćanskih vjeroispovjedi u gotovo tisuću godina i završio je potpisivanjem zajedničke deklaracije.

Susret u Havani je dao novi poticaj našim odnosima, komentirao je vatikanski državni tajnik.

"Svi sada pitaju što će biti poslije? Ali ja odgovaram da je jedna od najvećih kršćanskih vrlina strpljenje. Strpljene da sačekamo da budu spremne druge važne mjere koje treba poduzeti", naglasio je.

Drugi čovjek Vatikana je izjavio u jednom razgovoru ovog mjeseca da bi njegov posjet Rusiji mogao pridonijeti mogućem povijesnom putovanju pape Franje u tu zemlju čije je stanovništvo većinom pravoslavno.

 Monsignor Parolin koji se nalazi u posjetu Rusiji od ponedjeljka, razgovarao je ranije tijekom dana s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim.

U srijedu će Parolina primiti ruski predsjednik Vladimir Putin u Sočiju, ruskom ljetovalištu na Crnom moru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rusija, pravoslavna crkva, katolička crkva, vatikan