Zdravlje

NOVA NADA: Novi krvni test nudi nadu za rano otkrivanje raka gušterače

Piše: PolitikaPlus/Hina

Novi krvni testom mogao bi biti vrlo učinkovit u otkrivanju raka gušterače u prvim stadijima razvoja te bolesti, nudeći nadu za djelotvornije liječenje agresivne vrste tumora koja se dijagnosticira najčešće prekasno, pokazali su rezultati studije objavljeni u srijedu u časopisu Science Translational Medicine.

"Otkriće medicinskog biomerkera ili biokemijskog pokazatelja za tu bolest moglo bi radikalno promijeniti perspektivu za pacijente", ističe dr. Ken Zaret, direktor Instituta Penn za regenerativnu medicinu.

"Pokazalo se da je rano otkrivanje tumora imalo značajan utjecaj na smanjenje smrtnog ishoda kod pacijenata koji su bolovali od raznih tipova raka, među kojima i karcinoma debelog crijeva te dojki i vrata maternice", rekao je dr. Zaret.

"Nažalost, osobama oboljelim od raka gušterače bolest je često bila prekasno dijagnosticirana da bi bile podvrgnute operativnom zahvatu i učinkovito liječene", dodaje liječnik. 

Po aktualnim podacima četiri od pet pacijenata umire u roku od 12 mjeseci nakon postavljene dijagnoze, a stopa preživljavanja oboljelih unutar pet godina od dijagnoze je samo pet posto.

U SAD-u se rak gušterače svake godine dijagnosticira kod više od 53.000 osoba i četvrti je uzrok smrti od posljedica karcinoma.

Za pronalazak krvnih biomarkera koji bi ukazivali na rak gušterače znanstvenici su koristili tehnologiju u sklopu koje su koristili matične stanice sa stanicama gušterače bolesnika oboljelog od uznapredovalog raka tog organa.

Povezivanje dvaju biomarkera omogućilo je "dijagnosticiranje tumora u vrlo ranoj fazi koje je puno učinkovitije od svih dosad poznatih metoda", istknuo je dr. Zaret. 

Novi krvni test bit će možda od životne važnosti osobama koje imaju obiteljsku anamnezu raka gušterače, odnosno genetsku predispoziciju za razvoj ove bolesti ili za razvoj dijabetesa tipa 2 nakon pedesete godine života. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rak gušterače, krvi test, sad