Zagreb

ZAGREB: 'Priča o velikom i malom' za početak nove sezone Male scene u rujnu

Kazalište Mala scena u sezoni 2016./2017. postavilo je pet novih naslova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon uspješne kazališne sezone 2016./2017., u kojoj je postavilo pet premijernih naslova i odigralo 361 predstavu, zagrebačko kazalište Mala scena novu sezonu 2017./2018. u kazališnom klasteru Zmajevo gnijezdo na Medveščaku 2 otvorit će u rujnu s praizvedbom predstave "Priča o velikom i malom" za najmlađu publiku u režiji Svetlane Patafta.

Kazalište Mala scena u sezoni 2016./2017. postavilo je pet novih naslova: "Sportski život letećeg Martina" (10+) prema lektirnom romanu Dubravka Jelačića Bužimskog u režiji Ivice Šimića; "Crna Petra" (5+) Lane Šarić u režiji Lee Delong, nastala u suradnji s Triko Cirkus Teatrom; "Muka malog vuka" (5+) Renata Baretića, Davora Šunka i Brune Margetića u režiji Morane Dolenc; komičnu operu "Pimpinone" G. Ph. Telemanna u režiji Frane Marije Vranković, te najnoviji obiteljski naslov "pazi.mazi.voli." (5+) Dine Vukelić i Nine Horvat u režiji Nore Krstulović.

"Izveli smo ukupno 361 izvedbu i 21 naslov, gostovali diljem Hrvatske 75 puta u 32 grada, gdje smo odigrali ukupno 112 izvedbi, a naša dva naslova, "Iglica" Lane Šarić u režiji Ivice Šimića i "Priča o oblaku" Roberta Frabettija i Ivice Šimića u režiji Ivice Šimića, prvi su put predstavljala hrvatsko autohtono stvaralaštvo za djecu u Kini, gdje smo u pet gradova odigrali ukupno 28 izvedbi koje je pogledalo preko 3.400 gledatelja", ističu iz Male scene.

U sezoni koja je završila, u Maloj sceni gostovalo je ukupno 11 kazališta i umjetničkih organizacija, dok je Mala scena gostovala na osam festivala.

Novu sezonu Mala scena otvara 7. rujna praizvedbom predstave "Priča o velikom i malom", koja nastaje u suradnji s Teatrom Puna kuća, a po tekstu koji je po narudžbi napisala Kristina Gavran.

Kako se ističe u najavi, predstava je namijenjena najmlađima, od 1,5 do 5 godina, i cilj joj je kod djece razviti znatiželju za odnose u prostoru, odnose među predmetima, te im usaditi osnovne predmatematičke vještine.

"Koncept veliko – malo važan je za snalaženje u prostoru, razumijevanje svijeta koji nas okružuje, ali i kako bi djeca bila uspješna u komunikaciji s drugima. Razumijevanje razlike veliko – malo osnovni je koncept u matematici te prvi korak prema razumijevanju drugih pojmova kao što su: veći od, manji od i jednaki", stoji u najavi.

Predstavu režira i izvodi Svetlana Patafta, a autorski tim još čine scenografkinja Tonka Maleković, skladatelj glazbe Lazar Novkov i oblikovatelj svjetla Domagoj Klasić.

No, Mala scena program nove sezone počinje već 2. rujna, s dvjema izvedbama "Priče o vodi" namijenjene najmlađima (1,5+).

Također, na samome početku rujna, u suradnji s tvrtkom PURINA Mala scena svojoj publici daruje sedam izvedbi predstave "pazi.mazi.voli." redateljice Nore Krstulović.

Toplu, edukativnu i duhovitu predstavu o kućnim ljubimcima Zagrepčani će besplatno moći pogledati u subotu, 2. rujna, dok je ostalih šest izvedbi rezervirano za školarce u razdoblju od 5. do 13. rujna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TEATAR, KAZALIŠTE, MALA SCENA, ZAGREB