Burze

SABOR: Prošla godina dobra za mirovinske fondove

Mirovinski fondovi nisu izgubili zbog krize u Agrokoru, rekli su predstavnici četiriju fonodva, fondovi su, naime, uglavnom rasprodali dionice Agrokorovih poduzeća, a na njima su i zaradili - Erste 31 milijun kuna, a Reifeisen 270 milijuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predstavnici društava za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima - ERSTE, PBZ Croatia osiguranje, Raiffeisen i Allianz pohvalili su se u srijedu u Hrvatskom saboru dobrim rezultatima u prošloj godini i prinosima koje su ostvarili za svoje članove; neto imovina fondova koncem 2016. bila je veća od 84 milijarde kuna, a fondovi su imali milijun i 784 tisuće članova.

Mirovinski fondovi nisu izgubili zbog krize u Agrokoru, rekli su predstavnici četiriju fonodva, fondovi su, naime, uglavnom rasprodali dionice Agrokorovih poduzeća, a na njima su i zaradili - Erste 31 milijun kuna, a Reifeisen 270 milijuna.

Predstavnik Erste mirovinskih fondova Petar Vlaić ističe kako je taj fond od dionica Agrokora ostvario malu, ali dobit. Držali smo obveznice Agrokora, ali krajem prošle godine ih više nismo imali, dobit od držanja dionica i obveznica Agrokora bila je 31 milijun kuna', kazao je Vlaić.

Potvrdio je da su Erste fondovi imali ulaganja u Ledo i u Jamnicu u iznosu od relativno malih 1,11 posto portfelja. U 2017. sve smo te dionice prodali te u ovom trenutku nemamo izloženost prema Agrokoru, rekao je Vlaić.

Agrokorove dionice još uvijek ima PBZ Croatia osiguranje obvezni mirovinski fond, rekla je Renata Kašnjar Putar.  U 2016. imali smo dionice Leda i Jamnice, početkom ove godine dio imovine je prodan. Fond je ulagao u obveznice Agrokora, u ovom trenutku u portelju ima 0,11 u dionicama Leda, od početka ulaganja imali smo dobru zaradu na ovim dionicama', rekla je Renata Kašnjar Putar.

Damir Grbavac potvrdio je da Raiffeisen mirovinsko društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima još ima dionice Leda.

U obveznice Agrokora počeli smo ulagati 2004., a 2014. počeli smo sa smanjenjem izloženosti. Ukupna izloženost prema vrijednosnim paprima Agrokora je 0,2 posto portfelja, a vrijednost ulaganja u dionice i obveznice tijekom godina je zarada od 270 milijuna kuna, od čega je 208 milijuna kuna realizirana zarada, dakle iznos koji našim članovima nitko ne može oduzeti, rekao je Grbavac.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OBVEZNI MIROVINSKI FONDOVI, MIROVINE, DIONICE, SABOR, BURZA