Scena

MADRID: Nasljednici od madridskog muzeja traže povrat vrijednoga Pissarroova platna

Američki sud je objavio da dvoje praunučadi Lilly Cassirer mogu tužiti madridski Muzej Thyssen-Bornemisza i od njega zatražiti povrat platna slavnoga Camillea Pissarroa iz 1897. koje predstavlja scenu s pariške ulice. Naziv slike je 'Rue Saint-Honore, Apres-midi, Effet de Pluie'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki savezni prizivni sud u ponedjeljak je obnovio tužbu kojom se od madridskog muzeja traži povrat impresionističkog remek-djela obitelji Židovke koja je bila primorana prodati ga 1939. nacističkom procjenitelju umjetnina za 360 američkih dolara kako bi pobjegla iz Njemačke.

Američki sud je objavio da dvoje praunučadi Lilly Cassirer mogu tužiti madridski Muzej Thyssen-Bornemisza i od njega zatražiti povrat platna slavnoga Camillea Pissarroa iz 1897. koje predstavlja scenu s pariške ulice. Naziv slike je "Rue Saint-Honore, Apres-midi, Effet de Pluie".

Današnja odluka američkog suda obnavlja 16 godina dugu pravnu bitku koja je započela nakon što je obitelj Cassirer shvatila da je Pissarroovo platno, čija vrijednost prelazi 40 milijuna dolara, izloženo u madridskom muzeju od 1992.

U skladu sa španjolskim zakonom, sud je objavio da postoji otvoreno pitanje - je li muzej znao da je platno ukradeno prilikom kupnje.

"Obitelj Cassirer sudsku tužbu temelji na utvrđivanju činjenice jesu li muzej i kolekcija Thyssen-Bornemisza znali da je platno ukradeno Lilly kada je stiglo u muzej", kaže sudac Carlos Bea.

Tvrdi i da se Lilly Cassirer nije odrekla svojih vlasničkih prava na Pissarroovo platno kad je njemačka vlada 1958. platila 120.000 njemačkih maraka za gubitak djela, s obzirom na to da se tada nije znalo gdje je ono.

Prizivni sud u Pasadeni "vratio" je slučaj američkom sucu Johnu Walteru u Los Angelesu koji ga je u lipnju 2015. odbio.

Odvjetnik zaklade koja vodi španjolski muzej Thaddeus Stauber je istaknuo da su barun Thyssen-Bornemisza i muzej vrijedno platno kupili u dobroj vjeri.

"Uvjereni smo da će sud potvrditi da je vlasnik ovog djela barunova zaklada", kazao je.

Obje se strane slažu da je Lillyna prodaja Pissarroova djela berlinskome trgovcu umjetninama Jackobu Scheidwimmeru bila prisilna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MADRID, HOLOKAUST, Pissarro, Camille Pissarro, ŠPANJOLSKA, AMERIKA