Mojbiz

PAPA FRANJO: Brine me G20

U petak je Papa uputio apel velikim silama G20 okupljenima u Hamburgu za žrtve gladi koja vlada u Africi i Jemenu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Papa Franjo izrazio je zabrinutost zbog mogućih formiranja "vrlo opasnih saveza" u okviru skupine 20 najvećih svjetskih gospodarstava (G20), a koji bi naštetili posebno siromašnima i migrantima, u razgovoru objavljenom u subotu u talijanskom dnevniku La Repubblica.

"G20 me zabrinjava, on pogađa migrante u polovini zemalja svijeta i pogađa ih sve više kako vrijeme prolazi", rekao je Papa u razgovoru s utemljiteljem lista Eugeniom Scalfarijhem, prenosi agencija Reuters.

Sile imaju iskrivljenu viziju svijeta, rekao je Papa i nabrojao "Amerika i Rusija, Kina i Sjeverna Koreja, Putin i Asad u sirijskom ratu".

Ponajviše zabrinjava imigracija jer "siromašni, slabi, oni isključeni i marginalizirani" žive zajedno s "onima koji ... strahuju od invazije migranata", rekao je papa Franjo.

"Zato me G20 brine: pogađa naročito imigrante, a pogađa ih sve više kako vrijeme prolazi", naglasio je papa Franjo upozoravajući Europu, "najbogatiji kontinent na čitavom svijetu", da će se siromašni narodi nastaviti gurati pred njihovim vratima, piše AFP.

U petak je Papa uputio apel velikim silama G20 okupljenima u Hamburgu za žrtve gladi koja vlada u Africi i Jemenu.

Države člancie Europske unije razilaze se u stajalištu o tome kako se nositi s priljevom migranata od kojih mnogi bježe od ratova i siromaštva iz zemalja kao što su Sirija, Afganinstan i afričke države.

Drugi i završni dan summita G20 trebao bi biti posvećen migrantima, iako se težište razgovora svodi na trgovinu i klimu.

Papa Franjo je također ocijenio da bi Europa trebala prihvatiti federalnu strukturu i to čim prije "ili inače neće imati nikakvu težinu u svijetu".

U svibnju je 79-godišnji papa Argentinac, prvi neeuropljanin na Petrovu prijestolju, pozvao Europu da u migrantima ne gleda kriminalce.Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VATIKAN, SVJETSKA EKONOMIJA, SVETA STOLICA, RIM, KATOLIČKA CRKVA, summit g20, g20, PAPA FRANJO