Mojbiz

ŽIVI BILI PA VIDJELI: Francuska 2040. prestaje prodavati vozila na diesel i benzin

Francuska će do 2022. okončati proizvodnju električne energije iz ugljena, a vlasti obećavaju i da će ostvariti cilj smanjenja udjela nuklearne energije sa sadašnjih 75 posto na 50 posto do 2025.

Piše: PolitikaPlus

Francuska namjerava 2040. obustaviti prodaju vozila na benzin i dizel te postati ugljično neutralna deset godina kasnije, rekao je ministar ekologije Nicolas Hulot u četvrtak na predstavljanju mjera kojima bi se održao zamah Pariškoga klimatskog sporazuma.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron želi potaknuti implementaciju sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena nakon što se američki predsjednik Donald Trump povukao iz dogovora postignutog u francuskome glavnom gradu 2015.

Vozila na benzin i dizel predstavljaju oko 95,2 posto francuskoga voznog parka, dok električna vozila drže 1,2 posto tržišta, a hibridna oko 3,5 posto.

Hulot je naveo primjer Volva koji od 2019. namjerava sve nove modele proizvoditi u električnoj varijanti i Indiju koja do 2030. želi imati sav vozni park na električni pogon.

Hulot je rekao da će, čak i ako Francuska zaostaje za zemljama poput Švedske i Kostarike na tom polju, prihvatiti taj duh  i nastojati okončati prodaju automobila na benzin i dizel do 2040.

Francuska će do 2022. okončati proizvodnju električne energije iz ugljena, a vlasti obećavaju i da će ostvariti cilj smanjenja udjela nuklearne energije sa sadašnjih 75 posto na 50 posto do 2025.

Skupina za čuvanje okoliša Greenpeace ocijenila je da, unatoč tome što je francuska vlada napravila ispravne analize situacije, prijedlozi nisu dovoljno konkretni u suočavanju s gorućim rizicima klimatskih promjena.

"Čekamo da vidimo kako će ti ciljevi biti postignuti", rekao je aktivist Greenpeacea Cyrille Cormier.

"Cilj da se okonča prodaja vozila na benzin i dizel do 2040. odašilje snažan signal, no zaista bismo rado vidjeli koji su prvi koraci kako se ta ambicija ne bi pretvorila u razočaranje", dodao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EKOLOGIJA, AUTOMOBILI, autoindustrija, FRANCUSKA, električni automobili