Svijet

'SVE ZA NJEMAČKU': Merkel planira uvesti novi zakon za privlačenje stručnih radnika

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je u ponedjeljak, predstavljajući predizbornu platformu svojeg konzervativnog bloka, da će se donijeti novi zakon o useljavanju stručnih radnika i da je glavni cilj programa otvaranje novih radnih mjesta i poticanje zapošljavanja.

"Naš projekt za budućnost Njemačke znači prosperitet i sigurnost za sve", kazala je Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu.

Merkelini kršćanski demokrati (CDU) i njihovi saveznici iz bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) obećavaju punu zaposlenost do 2025. i smanjenje poreza za 15 milijardi eura.

U sklopu tog plana, predlažu novi zakon o useljavanju za stručne radnike kako bi se popunila prazna radna mjesta u njemačkom zdravstvu i IT sektoru.

U Njemačkoj je u lipnju bilo 730.802 slobodnih radnih mjesta, prema 664.872 u istom mjesecu prošle godine, po podacima Savezne agencije za rad.

I njemački socijaldemokrati (SPD) predlažu novi zakon koji bi Njemačkoj omogućio da zaposli stručne radnike koji joj manjkaju.

Predizborni program CDU-a i CSU-a uključuje i mjere za obitelji, gradnju stanova i jačanje policijskih snaga,

Vođa SPD-a Martin Schulz kritizirao je konzervativce tvrdeći da nude "očajni program, bez ikakvih ideja za budućnost".

"To je dvojben, nepravedan i neodgovoran program", rekao je Schulz.

CDU i CSU predlažu uz ostalo ukidanje jako nepopularnog poreza solidarnosti, koji je uveden kako bi se financirala obnova bivše Istočne Njemačke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

angela merkel, rad, njemačka