Hrvatska

NIŠTA OD KOALICIJE: HSU neće sudjelovati u presloženju vladajuće većine

Predsjednik stranke smatra da novi izbori neće bitno izmijeniti raspored snaga u Saboru, no njegov glas u parlamentu sigurno neće odlučivati o tome ide li Hrvatska na nove izbore ili ne, kako je to, ističe Hrelja, zlonamjerno interpretirana njegova izjava u jednom mediju.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja neće sudjelovati u presloženju vladajuće većine, niti namjerava svojim glasom osigurati većinu Andreju Plenkoviću za izglasavanje povjerenja novim ministrima ako u Saboru dođe do toga glasovanja, priopćeno je u nedjelju iz te stranke.

"HSU nije spremna na neviđeno poduprijeti formiranje vladajuće većine za koju nije jasno tko je čini i koji joj je program, kako tendenciozno sugerira naslov u jednim dnevnim novinama", ističe predsjednik stranke i dodaje kako zakonski prijedlozi kojima je cilj rješavanje nekog od brojnih problema u mirovinskom sustavu mogu dobiti potporu HSU-a.

Predsjednik stranke smatra da novi izbori neće bitno izmijeniti raspored snaga u Saboru, no njegov glas u parlamentu sigurno neće odlučivati o tome ide li Hrvatska na nove izbore ili ne, kako je to, ističe Hrelja,  zlonamjerno interpretirana njegova izjava u jednom mediju.

Nedjeljni Jutarnji list objavio je kako im je Hrelja rekao da nema problem podržati Vladu koja će zauzvrat riješiti određene probleme umirovljenika te da je iz HDZ-a "dobio signale za razgovor".

Hrelja u priopćenju napominje kako politika HSU-a nije ni na koji način pridonijela političkoj krizi, niti HSU ima namjeru sudjelovati u rješavanju problema koje su "stvorili drugi akteri".

 Pozivao je sve relevantne subjekte da energiju usmjere na rješavanje konkretnih životnih problema, a ne na tendenciozne i neprofesionalne interpretacije kojima je cilj narušavanje povjerenja u državne institucije.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković (HDZ) ranije u nedjelju nije otkrio hoće li HDZ, u nastojanju da osigura dovoljno ruku za potvrdu četiri nova ministra, surađivati i sa Silvanom Hreljom iz HSU-a, strankom, partnerom SDP-a i HNS-a.

"U ovom trenutku ne bih želio ići dalje od konstatacije da će sve biti poznato nakon drugog kruga lokalnih izbora. Razgovara se s određenim strankama, s određenim saborskim zastupnicima, cilj nam je formirati vladajuću većinu u Saboru", izjavio je Jandroković nakon što se, u okviru manifestacije Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora, susreo s građanima.

Opetovao je da HDZ ne bježi od izbora, no da drži kako, s obzirom na trošak i vrijeme koje bi uzeli novi parlamentarni izbori, treba još jednom pokušati razgovarati s političkim strankama u Hrvatskom saboru.

"Bolje je još jednom otvoriti raspravu unutar postojećeg saziva Sabora, formirati većinu da Vlada može nastaviti s radom", rekao je Jandroković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SILVANO HRELJA, SABOR, VLADA, HSU, hdz