Hrvatska

MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA: Sindikati - Vrijeme je za oporavak, Hrvatska treba bolje plaće, kvalitetnija radna mjesta

Prije polaska vlaka na zagrebačkom Glavnom željezničkom kolodvoru novinarima su se obratili sindikalni čelnici.

FOTO: SSSH/Facebook
Piše: Ivana Vranješ

Tri sindikalne središnjice, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata i  Nezavisni hrvatski sindikati, Međunarodni  praznik rada,  prvog svibnja obilježavaju prosvjednim skupom u  Slavonskom Brodu. Na prosvjed sindikalci će stići „Vlakom solidarnosti“ iz  Zagreba i drugih dijelova Hrvatske, te će ponijeti poruke „Radnici su motor razvoja Hrvatske“ i „ Hrvatska je vlak bez voznog reda“.

Prije polaska vlaka na zagrebačkom  Glavnom željezničkom kolodvoru novinarima su se obratili sindikalni čelnici.

Predsjednik  Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever rekao je da je prvi svibnja dan kad se slavi rad i  radnika

„Volio bih da i mi živimo u vremenu  i  zemlji kad možemo slaviti.  Na žalost, živimo u vremenu u  kojem se radnika  niti poštiva niti cijeni, živimo u  vremenu  u kojem radnik nije dovoljno  plaćen niti se na radnika  gleda kao na osobu , nego kao na sredstvo  za stjecanje bogatstva za neke druge.“ izjavio je Sever. Naglasio je da poslodavci  izdašno plaćaju svoje direktore, a radnici ostaju zadnji.

„Odlazimo  prema Slavoniji da bismo poslali poruku, zaustavimo uzroke iseljavanja, zaustavimo uzroke koji će za posljedicu imati  osiromašenje Hrvatske u svakom pogledu“,  rekao je Sever , koji je u ime sindikalaca poručio kako je vrijeme da radnici osjete pravičnu raspodjelu.

„U glavama dobrog djela naših građana, prvi svibnja je još iz socijalizma isključivo dan odmora. Ljudi moraju razumjeti razloge i zašto čuvati svoje društvo, demokraciju, socijalnu pravdu, boriti se za svoje plaće te utjecati na pozitivna društvena kretanja, unatoč manipulacijama bogate elite, koja je često i  u samim vladama“, rekao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Mladen Novosel  rekao je da oko 850 članova sindikalnih središnjica odlazi u Slavoniju sa porukom solidarnosti, da u Hrvatskoj žele veće plaće, kvalitetnija radna mjesta.

„U  Slavoniju idemo,  jer je uz Liku i Dalmaciju među najnerazvijenijim dijelovima Lijepe naše. Želimo poslati poruku da svakodnevno stotinjak  radnika  odlazi i z Hrvatske, na tjednoj razini preko tisuću za bolji život, život sa većim plaćama. Želimo  zdrave, sigurne uvjete rada  u Hrvatskoj i  zato radnici privatnog i  javnog sektora poručuju, vrijeme je za naš oporavak, Hrvatska treba bolje plaće, kvalitetnija radna mjesta“, izjavio je Novosel.

„Naše plaće  ne zadovoljavaju potrebe, osim toga želimo podržati Slavoniju, koja je osiromašena. Sindikat medicinskih sestara i  tehničara želi dati podršku radnicima Slavonije, ali i  svim radnicima Hrvatske koji pate radi neisplate plaća. Konkretno medicinske sestre nisu zadovoljne uvjetima rada, oni  su  loši. Osim toga nema dovoljno  medicinskih sestara. Zbog nezapošljavanja novih sestara teško je pružiti korisnicima kvalitetnu skrb,“ rekla je Brankica Gregurić, predsjednica Sindikata medicinskih sestara i  tehničara.