Svijet

VELIKI MEŠTAR: Talijan izabran za čelnika Malteškog reda dok se donose reforme

Piše: PolitikaPlus/Hina

Talijan Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto (72) izabran je u subotu za čelnika Malteškog reda dok se donose reforme koje, nakon oštrog unutarnjeg sukoba, podupire i papa Franjo.

Fra Giacomo, stručnjak za srednjovjekovnu povijest umjetnosti i bivši profesor starogrčkog, službeno je postao "poručnik velikog meštra", ističe red u priopćenju.

Njegova će zadaća biti pronaći način za jačanje kontrole i ravnoteže uprave, ali i duhovnog života reda te broja njegovih članova, redovnika, koji polažu zavjete čestitosti, siromaštva i poslušnosti. U Malteškom redu koji ima 13.500 članova, tek ih je 56 sa zavjetima, dodaje red.

Malteški red, osnovan u Jeruzalemu i priznat od pape 1113., ujedno je neobična država bez teritorija, sa sjedištem u Rimu, vjerski red i moćna dobrotvorna organizacija koja djeluje u 120 zemalja.

Papa je u srijedu primio petnaestak vitezova reda i predao im pismo u kojemu ih potiče na reforme i kao pastir Crkve potvrđuje svoju vlast nad tim redom koji pak jako drži do svoje suverenosti.

"Sa zadovoljstvom sam, osobno i preko svog izaslanika, slušao o željama i težnjama mnogih članova reda koji žele pronaći način da njihovo služenje bude u većem suglasju s Evanđeljem, karizmom i zadaćama reda", napisao je Papa Franjo.

"Vi kročite važnim putem duhovne obnove, u duhu vjernosti svojoj tradiciji i pazeći na znakove vremena i na potrebe svijeta", dodao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

veliki meštar, vatikan