Mojbiz

AMERIKA: Predsjednik Trump odlučio pričekati s ukidanjem NAFTA-e

Do te je objave došlo samo nekoliko sati nakon informacije Wall Street Journala prema kojoj bi predsjednik Trump mogao samostalno odlučiti da prekine taj ugovor.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki predsjednik Donald Trump izrazio je u četvrtak optimizam da će SAD, Kanada i Meksiko uspješno ponovno dogovoriti modalitete trgovinskog sporazuma NAFTA koji u ovom obliku smatra nepoštenim po američke interese ali je rekao da ga neće ukinuti ako se uspije postići pošteni dogovor za sve.

Trump je na sastanku s argentinskim predsjednikom Mauricijom Macrijem kazao da je odlučio pričekati s ukidanjem sporazuma NAFTA, nakon razgovora s čelnicima Meksika i Kanade, i vidjeti može li se postići dogovor.

"Radije nego da prekinem NAFTA-u, što bi bio prilično veliki šok za sustav, mi ćemo ponovno pregovarati", rekao je Trump novinarima u Ovalnom uredu. "Ako neću biti u mogućnosti postići pošteni dogovor za SAD - okončat ću NAFTA-u".

Trump je također najavio da će pregovori početi uskoro.

Bijela kuća već je u srijedu najavila da su tri zemlje potpisnice Sjevernoameričkog ugovora o slobodnoj razmjeni (NAFTA) - SAD, Meksiko i Kanada - najavile "brzo" ponovno pregovaranje o tom trgovinskom sporazumu.

Trump je "pristao zasad ne ukinuti ugovor NAFTA i trojica čelnika su se dogovorila da brzo djeluju kako bi se omogućilo ponovno pregovaranje o tom ugovoru", ističe se u priopćenju Bijele kuće objavljenom nakon što je američki predsjednik u srijedu navečer razgovarao s meksičkim predsjednikom Enriqueom  Penom Nietom i kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

Do te je objave došlo  samo nekoliko sati nakon informacije Wall Street Journala prema kojoj bi predsjednik Trump mogao samostalno odlučiti da prekine taj ugovor.

I u četvrtak, kako je napisao na Twitteru, Trump je primio telefonski poziv od Pene Nieta i Trudeaua.

"Odnosi dobri - dogovor vrlo moguć!", napisao je Trump.

Ugovor NAFTA, potpisan 1. siječnja 1994., Trump je nazvao "katastrofom". Po njemu taj je trgovinski sporazum uzrokovao gubitak milijuna radnih mjesta u industriji na američkom tlu jer su ona premještena u Meksiko.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kanada, meksiko, SAD, amerika, NAFTA, donald trump