Hrvatska

Kolinda Grabar- Kitarović: Skrb o zdravlju svakog čovjeka mora biti prioritet hrvatske države

Rodilište KBC-a Sestre milosrdnice je danas sinonim za kvalitetan zdravstveni rad

Piše: PP/I.V

Prigodnim programom  rodilište KBC- a Sestre milosrdnice obilježilo je utorak 70.obljetnicu osnutka i rada. Također je obilježena 45.obljetnica organizirane nastave iz porodništva i ginekologije za studente dentalne medicine pri Klinici  za ženske bolesti i porodništvo, te 10 obljetnica medicinski pomognete oplodnje u KBC Sestre milosrdnice.

Uz brojne uzvanike svečanosti je nazočila predsjednica  Republike Kolinda Grabar Kitarović. Tom prigodom je istaknula da je iza Klinike za ženske  bolesti i porodništvo  KBC Sestre milosrdnice impresivna povijest. Predsjednica je napomenula da je rodilište prije 70 godina bilo pred izazovima.

„ Politički sustavi i generacije liječnika su se mijenjali, ali predanost liječničkom i sestrinskom pozivu, stručnost, humanost  i empatija bili su prepoznatljiv dio ove ustanove“, rekla je predsjednica. Pohvalila je napore zdravstvenih djelatnika zbog kojih je danas rodilište sinonim za kvalitetan zdravstveni rad.

Predsjednica je rekla da Klinika za ženske bolesti i porodništvo pruža djeci i majkama najveću zdravstvenu skrb, te je potrebno sve učiniti da se zaustave negativni demografski trendovi .

„ Rođenih svake godine je sve manje i to utječe na sve vidike društvenog života. Zastrašujuća depopulacija je neodrživa za mirovinski i zdravstveni sustav, a gospodarstvo  bez ljudskog kapaciteta neće se moći nositi“, ustvrdila je Grabar-Kitarović ,koja je naglasila da konkretne akcije za demografsku obnovu moraju početi odmah ,posebno u pronatalitetnoj politici. Predsjednica očekuje da se poboljšaju i radni uvjeti zdravstvenih djelatnika u svim hrvatskim bolnicama.

„ Danas slavimo obljetnice aktivnosti, ali  bolnica ima puno dužu tradiciju koja seže unazad 170 godina i poznata je bila u prošlosti po svojim medicinskim dostignućima i humanošću. Naziv Sestre  milosrdnice ulijeva toplinu, povjerenje, a u to sam se uvjerila kad sam 1. siječnja 2017  godine posjetila u rodilištu prvorođenu bebu i predstavila jednu od prvih demografskih mjera Vlade vezano za povećanje rodiljskih i roditeljskih naknada“, izjavila je Nada Murganić, ministrica demografije,  obitelji,  mladih i socijalne politike. Rekla je da medicinsko zanimanje ima autoritet što je posljedica učenja, mukotrpnog  rada i samoodricanja.

 Najvažniji razlog obilježavanja obljetnica je taj što želimo reći da nastavljamo rad naših učitelja i prethodnika“, rekao je Mario Zovak, ravnatelj KBC Sestre milosrdnice. Napomenuo je da je KBC Sestre milosrdnice nastao na zasadama i principima humanosti  i altruizma, te žrtvovanja za dobrobit pacijenata.

 U  izjavi novinarima, predstojnik Klinike za ženske bolesti i  porodništvo Krunoslav Kuna je rekao da Klinika ima izvrsno medicinsko osoblje i solidnu opremu.

„ Najveći problem je skučen prostor, ali nadamo se da će početi  uskoro izgradnja nove zgrade, dnevne bolnice. Zbog rezultata koje Klinika postiže nadamo se da ćemo uz podršku Ministarstva zdravstva aplicirati za EU  fondove i  od Europske unije dobiti sredstva za gradnju novog rodilišta,a onda će rezultati biti još bolji“, rekao je  Kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kbc sestre milosrdnice, kolinda grabar kitarović