Hrvatska

MIP - SABOR: Glavaš se može vratiti u Sabor

Glavaš, kojem mandat miruje od 2. studenog 2016., zatražio je da mu se mandat aktivira kad protekne zakonski rok od šest mjeseci, dakle od 3. svibnja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) u petak je pozitivno odgovorilo na zahtjev Branimira Glavaša (HDSSB) da se ponovno vrati u zastupničke klupe, što znači da će ih napustiti njegov zamjenik Josip Salapić.

Glavaš, kojem mandat miruje od 2. studenog 2016., zatražio je da mu se mandat aktivira kad protekne zakonski rok od šest mjeseci, dakle od 3. svibnja.

MIP je o Glavaševu zahtjevu odlučio pozitivno, jednoglasno i bez rasprave.

Zastupnik ima pravo jednokratno za trajanja mandata staviti mandat u mirovanje, što je Glavaš i učinio, rekao je predsjednik MIP-a Žarko Tušek (HDZ).

Glavaševom odlukom da se vrati u Sabor najelegantnije se rješava prijepor nastao nakon što su se, sada već bivši HDSSB-ovci, Vladimir Šišljagić i Dinko Burić pobunili protiv odluke MIP-a da Glavaša u Saboru zamjeni Salapić.

Šišljagić i Burić upozorili su da je tom zamjenom, kao i 'zelenim svjetlom' koje joj je dao MIP prekršen Zakon o izborima zastupnika koji propisuje da zastupnika mijenja kandidat koji ima više preferencijalnih glasova (u ovom slučaju Šišljagić i Burić imali su ih više od Salapića), a tek ako takvog nema na listi onda zamjenu određuje politička stranka.

MIP je, držeći se dosadašnje prakse, odbio prijedlog da se zbog privatne tužbe skine imunitet zastupniku Mladenu Madjeru (HSS).

Privatnu tužbu protiv Madjera podnio je Josip Krajačić u srpnju 2013. Općinskom sudu u Koprivnici tereteći ga za dva kaznena djela – uvredu i prijetnju.

Činjenica da je tužba podnesena u srpnju, a da o imunitetu odlučujemo četiri godine kasnije dovoljno govori o stanju u sudstvu, odnosno pravosuđu, konstatirao je Tomislav Klarić (HDZ).

Odluku da se Madjeru ne skine imunitet, MIP je donio bez rasprave i jednoglasno.

O obje odluke konačan će sud dati Hrvatski sabor.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MIP, Branimir Glavaš, HDSBB, SABOR