Mojbiz

BIROKRATSKE MUKE: U privlačenju 6 milijuna eura za rekonstrukciju vrelovoda Karlovcu na putu jedna odredba EU

Rekao je to u srijedu na tiskovnoj konferenciji u Gradskoj toplani gradonačelnik Damir Jelić, i to u svojstvu jednočlane Skupštine Gradske toplane, tvrtke u stopostotnom vlasništvu grada. Međutim, uvjeren je da će se grad 'ipak probiti do tih sredstava, jer ni pravila EU nisu sveto pismo'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Za obnovu karlovačkog vrelovoda Gradska toplana treba 6 milijuna eura, jer je izmjena vodova potrebna na dužini od 22 kilometra mreže, odnosno za oba smjera ukupno 44 kilometara cijevi, što je gotovo neizvedivo bez sufinanciranja iz EU fondova, no za tu mogućnost pred toplanom je ozbiljna administrativna prepreka jer Karlovac više nije grad od najmanje 50.000 stanovnika.

Rekao je to u srijedu na tiskovnoj konferenciji u Gradskoj toplani gradonačelnik Damir Jelić, i to u svojstvu jednočlane Skupštine Gradske toplane, tvrtke u stopostotnom vlasništvu grada. Međutim, uvjeren je da će se grad "ipak probiti do tih sredstava, jer ni pravila EU nisu sveto pismo".

"Nema logike da jedan Zadar, koji ima samo dva kilometra vrelovodne mreže, može participirati u sredstvima EU za rekonstrukciju svog vrelovoda, a Karlovac za svoja 22 kilometra ne, samo zato što ima 47, a ne 50.000 stanovnika. Štoviše, od tih 47.000 stanovnika polovica su korisnici našeg centralnog toplinskog sustava. Zato je gradski Odbor za energetiku pojačao aktivnosti, također i Razvojna agencija Karla, te uz pomoć ministrice regionalnog razvoja i fondova Gabrijele Žalac već radimo na izradi projekta, shodno našim strategijama", rekao je Jelić.

Direktorica Gradske toplane Ivana Fočić iznijela je i detaljne brojke o poslovanju koje od 2011., kada je prethodna tvrka Toplana otišla u stečaj, posluje bez gubitaka, te je u tom razdoblju na obnovu 2,5 kilometra vrelovoda uloženo 7,7 milijuna kuna, no potrebna je sveobuhvatna rekonstrukcija jer je prosječna starost 30 godina.

U iščekivanju sredstava za konačna i dugoročna rješenja, Gradska toplana će ovoga ljeta obnoviti vrelovod na nekoliko kritičnih točaka, ponajprije 301 metar vrelovoda u Meštrovićevoj ulici koji se nije mijenjao od 1970. godine, i to prvenstveno zbog povećanja promjera cijevi s 35 na 50 centimetara.

Fočić je pojasnila da tamošnja naselja Grabrik, Luščić i dio Novog Centra imaju dvostruko više stanovnika nego 1970-ih godina, a čine gotovo 50 posto toplaninih korisnika koji će uz ulaganje od 4,5 milijuna kuna naredne zime imati kvalitetnije grijanje. Da je taj zahvat neophodan, unatoč očekivanoj sveobuhvatnoj rekonstrukciji u razdoblju od narednih pet godina, govori i podatak da je u gradu tijekom 2016. bilo ukupno 54 intervencija, a ove godine samo tijekom siječnja njih već 26. Najveći kvar bio je upravo u četvrti Grabriku, u kojoj ove zime tijekom jednog vrlo hladnog dana stanovnici nisu imali grijanje u kontinuitetu od 14 sati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu fondovi, gradska toplana, EU, karlovac, EUROFONDOVI