Svijet

KOSOVSKO-SRBIJANSKI ODNOSI: Haradinaj poručuje iz Francuske da je žrtva političkog progona

Bivši zapovjednik OVK u pritvoru je u francuskom gradu Colmaru poslije uhićenja po tjeralici koju je Srbija izdala za njim jer ga tereti za ratne zločine nad Srbima na Kosovu, a odluka o tome hoće li biti izručen Srbiji trebala bi biti objavljena 6. travnja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramush Haradinaj koji od 4. siječnja ne može napustiti Francusku zbog uhidbenog naloga što ga je za njim izdala Srbija, rekao je u nedjelju u razgovoru za AFP da je žrtva "političkog progona".

Bivši zapovjednik OVK u pritvoru je u francuskom gradu Colmaru poslije uhićenja po tjeralici koju je Srbija izdala za njim jer ga  tereti za ratne zločine nad Srbima na Kosovu, a odluka o tome hoće li biti izručen Srbiji trebala bi biti objavljena 6. travnja.

"Svi su shvatili da je moj slučaj politički. Nadam se da će doći do tog zaključka", rekao je te dodao kako smatra da neće biti izručen Srbiji.

"Ni u jednom trenutku ne pomišljam da će me poslati u Srbiju. Zahtjev za izručenje nije utemeljen. Žrtva sam pravog političkog progona zbog mog zalaganja za neovisnost Kosova".

Iz Strasbourga gdje boravi otkad je uhićen u francusko-švicarskoj zračnoj luci Basel - Mulhouse i određen mu je sudski nadzor, 48-godišnji bivši ratni vođa nastupa kao odlučan političar, te otvoreni protivnik kosovskog predsjednika Hashima Thacija s kojim je zajedno ratovao tijekom sukoba koji se vodio od 1998. do 1999., piše France presse.

Smatraju ga zagovornikom tvrde linije u politici, što je veoma popularno na Kosovu i velik je protivnik procesa normalizacije s Beogradom koji je počeo Thaci.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OVK, SRBIJA, KOSOVO, FRANCUSKA, Ramush Haradinaj, srbijansko kosovski odnosi