Burze

VALUTNA TRŽIŠTA: Dolar oslabio, Fed nije nagovijestio ubrzanje tempa rasta kamata

Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, pa je njezin tečaj potonuo 1,8 posto, na 112,70 jena.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna oslabio prema košarici valuta, drugi tjedan zaredom, jer je ulagače razočaralo što američki Fed nije nagovijestio ubrzanje tempa povećanja kamata.

Cijena eura porasla je prošloga tjedna 0,6 posto, na 1,0740 dolara.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, pa je njezin tečaj potonuo 1,8 posto, na 112,70 jena.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio drugi tjedan zaredom, i to gotovo 1 posto, na 100,25 bodova.

Taj je indeks u petak u jednom trenutku skliznuo na 100,16 bodova, najnižu razinu u pet tjedana, premda je američka središnja banka u srijedu odlučila povećati ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon između 0,75 i 1 posto.

Međutim, to je bio očekivani potez, a ulagači u dolar nadali su se agresivnijim porukama, odnosno najavama da bi Fed mogao ubrzati tempo povećanja kamata u ovoj godini.

No, Fed je bio vrlo oprezan, pa su zadržane procjene da će do kraja godine kamate ukupno povećati u tri, a ne četiri navrata.

"Trenutačno je dolar u fazi korekcije. No, u idućem razdoblju očekujemo njegovo jačanje jer Fed ostaje jedina velika središnja banka u svijetu koja steže monetarnu politiku", kaže Fawad Razaqzada, analitičar u tvrtki Forex.com.

Euru su, pak, prošloga tjedna podršku pružili rezultati izbora u Nizozemskoj, na kojima je pobijedila stranka premijera Marka Ruttea nad protukandidatom krajnje desnice Geertom Wildersom.

Ti rezultati donijeli su olakšanje na tržištima, umirivši strahovanja od jačanja desničarskih populističkih stranaka u Europi, od kojih se mnoge protive članstvu u eurozoni i zagovaraju povrat nacionalnih valuta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EURO, DOLAR, VALUTNA TRŽIŠTA, FED