Zagreb

MUZEJ MITROPOLIJE: Izložba pedesetak vintage radioaparata

Izloženi su i radioaparati RIZ-a, Telekomunikacija Ljubljana, 'Nikole Tesle', EI Niš, a zanimljivo je, rekao je Cvetojević, da su imali svoja imena, primjerice Jadran, Kosmaj, Vesna, Dubrava, Kalnik, Tuškanac i Dubrovnik. Tu je i zanimljiva vintage muzička linija, a Cvetojević je istaknuo da je kao DJ iz 80-ih godina prošlog stoljeća skupio bogatu kolekciju gramofonskih ploča koje i danas rado sluša.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zbirka starih, vintage radioaparata kolekcionara Dušana Cvetojevića Didija može se razgledati još u srijedu u Muzeju Srpske pravoslavne crkve, gdje je postavljena od 9. do 15. ožujka u povodu 161. godišnjice rođenja Nikole Tesle i 91. godišnjice Radio stanice Zagreb, prve u ovom dijelu Europe.

Riječ je o izboru 50-ak vintage radioaparata od njih stotinu iz Cvetojevićeve privatne zbirke.

"Gotovo svi izloženi radioaparati rade i imaju jako dobar zvuk, osobito oni koji imaju UKV. Dugi, srednji i kratki val najbolje se čuje oko ponoći i nakon ponoći: Bukurešt, Skopje, talijanske i francuske stanice", rekao je Cvetojević.

Pohvalio se da u svojoj zbirci ima prilično stare i rijetke radioaparate, poput onog marke Ducret iz 1929., pa 'špijunski' radio iz 1951., koji je služio za slušanje drugih radiostanica i bio iznimno skup. Mogu se vidjeti i čuti: Schaub Lorenz, Telefunken, Blaupunkt, Ingelen, Philips, Grundig.

Izloženi su i radioaparati RIZ-a, Telekomunikacija Ljubljana, "Nikole Tesle", EI Niš, a zanimljivo je, rekao je Cvetojević, da su imali svoja imena, primjerice Jadran, Kosmaj, Vesna, Dubrava, Kalnik, Tuškanac i Dubrovnik. Tu je i zanimljiva vintage muzička linija, a Cvetojević je istaknuo da je kao DJ iz 80-ih godina prošlog stoljeća skupio bogatu kolekciju gramofonskih ploča koje i danas rado sluša.

"Izložbom starih, vintage radioaparata želio sam upozoriti na prolaznost vremena i na činjenicu da sve ono što je novo ne mora ujedno biti dobro i kvalitetno", rekao je Cvetojević i dodao kako na taj način želi približiti i povezati različite ljude, baš kao što i radio služi izgrađivanju komunikacija i daje mogućnost da, kroz programske sadržaje, ljudi upoznaju jedni druge.

Na otvorenju izložbe bili su mnogi prijatelji Dušana Cvetojevića Didija, a nazočnima su govorili mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević i izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika Duško Ljuština.

Rizničar muzeja Srpske pravoslavne crkve, đakon Branimir Jokić rekao je da je izložba vintage radioaparata jedna u nizu manifestacija kojom ta crkva nastoji obilježiti 150. godišnjicu hrama Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IZLOŽBA, MUZEJ, MITROPOLIJA ZAGREBAČKO LJUBLJANSKA, RADIO APARATI, SPC, ZAGREB, NIKOLA TESLA