Energetika

ZAGREBAČKA BURZA: U opreznom trgovanju Crobexi u blagom plusu

Grgić dodaje da na europskim burzama također prevlada oprez, budući da su investitori u očekivanju važnih vijesti iz SAD-a i Britanije. Londonski Ftse oko podneva je bio u plusu 0,38 posto, a pariški CAC za 0,2 posto, dok je frankfurtski DAX bio u minusu 0,13 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U opreznom trgovanju na Zagrebačkoj burzi, u ponedjeljak oko podneva Crobexi su bili u blagom plusu, a kako nema važnijih poslovnih vijesti, nastavljen je trend niže likvidnosti.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,14 posto, na 2.228 bodova, a Crobex10 za 0,13 posto, na 1.271 bodu.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva oko 4 milijuna kuna, što je otprilike 500.000 kuna više nego u petak u isto doba.

"Nakon što je godina započela pojačanim prometima na burzi, koji su se zadržali praktično sve do kraja sezone objave godišnjih poslovnih rezultata, jutros se ipak trguje nešto opreznije i uz nižu likvidnost, u skladu s time da nema važnijih korporativnih vijesti. Time se nastavio trend nešto niže likvidnosti koja je obilježila prošli tjedan", kaže Luka Grgić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Od makroekonomskih objava, Državni zavod za statistiku objavio je da je promet u u domaćoj maloprodaji u siječnju realno porastao po stopi od 2,6 posto, što je niže od procjena makroekonomista.

Tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje za 4,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

"Sutra se očekuje objava podataka vezanih za građevinski sektor. U zadnje vrijeme ti pokazatelji imali su dosta utjecaja na kretanja cijene dionica građevinskih kompanija, pa vjerujemo da će ta objava biti u fokusu investitora", navodi Grgić.

Najlikvidnija je do podneva bila dionica Jamnice, s ostvarenih 1,27 milijuna kuna prometa. Cijena joj je pala 3 posto, na 158.000 kuna.

Slijedi dionica Liburnia Rivijera Holdinga, s prometom od 648.000 kuna, i stagnacijom cijene na 3.600 kuna.

Nešto veći prometi, iznad 350.000 kuna, ostvareni su još o redovnom dionicom Croatia osiguranja, čija je cijena skočila 1,88 posto, na 6.000 kuna te HT-a, čija je cijena oslabila 0,24 posto, na 184,67 kuna.

Među likvidnijim izdanjima najviše su poskupjele dionice Atlantske plovidbe, za 2,53 posto, za 386,99 kuna.

Istodobno, najviše su se spustile cijene dionica RIZ Odašiljača, za 3,8 posto, na 76 kuna i Petrokemije, za 3,25 posto, na 15,77 kuna.

Grgić dodaje da na europskim burzama također prevlada oprez, budući da su investitori u očekivanju važnih vijesti iz SAD-a i Britanije. Londonski Ftse oko podneva je bio u plusu 0,38 posto, a pariški CAC za 0,2 posto, dok je frankfurtski DAX bio u minusu 0,13 posto.

"U srijedu se u SAD-u očekuje prvo ovogodišnje podizanje kamatnih stopa od tri koja je Fed najavio, dok se u Britaniji očekuje da premijerka Theresa May pokrene postupak vezan za članak 50 Lisabonskog ugovora, vezan uz izlazak te zemlje iz EU. U svjetlu toga, vjerujem da će domaći investitori pratiti kretanja na svjetskim i europskim burzama", zaključuje Grgić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CROBEX, BURZE, ZSE, ZAGREBAČKA BURZA, ZAGREB