Hrvatska

MARKOV TRG: Premijer zadovoljan objavom Moody'sa, Vlada nastavlja politiku smanjenja javnog duga

Ovo je još jedna poruka Vladi Republike Hrvatske da smo na dobrom putu, a ujedno i pokazuje kako se u kratkom vremenskom roku mogu preokrenuti trendovi koji su bili izrazito nepovoljni.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo u povodu objave stabilnih izgleda za kreditni rejting Hrvatske od međunarodne agencije Moody's, navodi se u priopćenju iz Vlade i ističe se kako će i nadalje ključni naglasak ekonomske politike biti na daljnjem smanjenju javnog duga.

Agencija Moody's objavila je u petak kako povećava izglede za hrvatski kreditni rejting s negativnih na stabilne. Navedena ocjena predstavlja prvi pozitivni pomak te agencije vezano za hrvatski kreditni rejting od 2007. godine. Tako su sve tri vodeće svjetske rejting agencije, Standard&Poor's (u prosincu 2016. godine), Fitch (krajem siječnja 2017.) i naposljetku Moody's poboljšale izglede za hrvatski kreditni rejting. Posljedica je to snažnijeg srednjoročnog rasta gospodarstva nakon izlaska iz recesije, a Moody's navodi kako se i u sljedećim godinama očekuje rast u prosjeku od oko 2,5 posto, kaže se u priopćenju.

Ovo je još jedna poruka Vladi Republike Hrvatske da smo na dobrom putu, a ujedno i pokazuje kako se u kratkom vremenskom roku mogu preokrenuti trendovi koji su bili izrazito nepovoljni. Od početka svog mandata, Vlada Republike Hrvatske svjesna je kako su uredne i učinkovite javne financije temelj makroekonomske stabilnosti i gospodarskoga rasta. Zbog toga je posebna pozornost posvećena jačanju fiskalnog kapaciteta, a time i postizanju fiskalne održivosti Republike Hrvatske kroz smanjenje proračunskoga deficita i javnog duga. Uslijed toga, prvi put je smanjen udio javnog duga u BDP-u, što je također prepoznato i pozdravljeno od strane svih rejting agencija.  

Na tragu ovih pozitivnih ekonomskih i fiskalnih kretanja, Vlada Republike Hrvatske će nastaviti sa aktivnostima vezanima uz provedbu strukturnih reformi s ciljem jačanja dugoročnog potencijala hrvatskog gospodarstva.

Kako je stabilnost javnih financija ključna za postizanje boljega kreditnog rejtinga i povoljnije pozicije Republike Hrvatske na međunarodnom financijskom tržištu, i nadalje će ključan naglasak ekonomske politike Vlade Republike Hrvatske biti na daljnjem smanjenju javnog duga, koje će se temeljiti na fiskalnoj konsolidaciji i aktivaciji državne imovine te na poticanju gospodarskog rasta.

Upravo i rejting agencije navode i preporučuju kako bi se trenutne povoljne okolnosti i kretanja trebale iskoristiti za nastavak provedbe reformi, što identificiraju kao nužan preduvjet daljnjeg poboljšanja ne samo izgleda, već i samog rejtinga Republike Hrvatske.

Poboljšanje kreditnog rejtinga i njegovo vraćanje na razinu investicijskog Vlada Republike Hrvatske je navela kao jedan od glavnih ciljeva u svom programu, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

moody's, KREDITNI REJTING, andrej plenković, VLADA