Regija

STROGA PODJELA: BiH - Bošnjački i srpski političari podijeljeni oko odluke ICJ-a

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je svojim autoritetom stajao iza pokretanja revizije kazao je novinarima u Sarajevu kako je odluku ICJ-a kojom je zahtjev za reviziju odbačen jer iza njega ne stoji niti jedno tijelo vlasti u BiH doživio kao duboko nepravednu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bošnjački i srpski dužnosnici u Bosni Hercegovini četvrtak su različito reagirali na odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) da odbaci reviziju presude protv Srbije pri čemu jedna strana inzistira na tvrdnji kako je riječ o novoj nepravdi dok druga drži kako je u pitanju striktno poštivanje pravnih normi.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je svojim autoritetom stajao iza pokretanja revizije kazao je novinarima u Sarajevu kako je odluku ICJ-a kojom je zahtjev za reviziju odbačen jer iza njega ne stoji niti jedno tijelo vlasti u BiH doživio kao duboko nepravednu. On drži da nije bilo temelja za osporavanje akreditiva Sakibu Softiću koji je podnio zahtjev za reviziju a ranije je bio zastupnikom BiH u postupku protiv Srbije okončanom 2007. godine.

"Sud nije donio pravnu odluku jer je nije ni mogao donijeti. Da se oslonio na vlastitu odluku ne bi mogao ni osporiti mandat (Softiću). Umjesto toga sud je donio političku odluku", izjavio je Izetbegović dodajući tome ocjenu kako ICJ "nema pravo na političke manipulacije".

Izetbegović smatra kako je odbijanjem revizije presude protiv Srbije ICJ "odlučio zalupiti vrata pred nosom onih koji traže pravdu".

Žrtvama genocida i etničkog čišćenja u BiH u ratu od 1992. do 1995. godine, kako drži Izetbegović, presudom iz 2007. godine dane su tek "mrvice pravde" jer tadašnja presuda niti približno ne oslikava ulogu Miloševićevog režima u agresiji i genocidu počinjenom nad Bošnjacima u BiH.

Izetbegović je odbio vezati svoju političku budućnost sa sudbinom zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije ističući kao ga zapravo za to nije briga a najvažnije mu je to što je odlukom ICJ-a osobno povrijeđen kao i brojni Bošnjaci čiju je reakciju zbog toga "sada teško predvidjeti".

Unatoč svemu, kako je istaknuo, s dobrodošlicom će dočekati srbijanskog premijera Aleksandra Vučića koji narednog tjedna dolazi u Sarajevo jer drži kako je Srbija pod njegovom vlašću danas nešto sasvim drugo u odnosu na državu iz razdoblja vladavine Slobodana Mloševića koja je i odgovorna za ratne zločine.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji je i ranije inzistirao na tvrdnji da revizija neće biti pokrenuta jer za to nema suglasnosti niti jednog tijela državne vlasti, nakon odgovora iz Haaga koji je to potvrdio novinarima je kazao kako je najvažnije to što je riječ o odluci  koja "podupire daytonsku BiH" jer, po njegovu sudu, pokazuje da više nitko u ime BiH osim njezinih institucija ne može donositi odluke.

"Ovo pokazuje da nitko nema pravo govoriti u ime BiH ukoliko ne postoji suglasnost svih naroda", kazao je Ivanić ističući kako je ovaj slučaj pokazao kako je krajnje vrijeme da se u BiH riješi problem do kojega je dovelo postojanje neformalnih struktura vlasti koje su i stajale iza pokretanja postupka revizije presude ICJ-a.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sve je prokomentirao konstatacijom kako je ovo pobjeda prava nad politikom.

"Neki su htjeli pomoću političkog pritiska pobijediti pravo. Ovo je pobjeda činjenica", kazao je Crnadak.

Predstavnici nekih od bošnjačkih udruga koje su unatoč dvojbenim pravnim argumentima podupirale pokretanje postupka revizije presude protiv Srbije nisu krili nezadovoljstvo odlukom ICJ-a.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida BiH Murat Tahirović je kazao lokalnim medjima kako je razočaran odlukom suda.

"Očekivali smo da će sud imati obzira prema žrtvama i da će uzeti u obzir činjenicu da je Sakib Softić imenovani agent i da njegovo povlačenje nije osporeno. Na žalost sud se vodio isključivo pravnim pitanjima a nije razmatrao činjenice koje su nužne kako bi se ovo pitanje shvatilo u cijelosti", kazao je Tahirović dodajući kako je ovo "na žalost kraj procesa protiv Srbije".

U presudi ICJ-a iz 2007 potvrđeno je kako je na području BiH 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima Srebrenice. Za to su označeni odgovornima tadašnje vojne i policijske snage bosanskih Srba dok je Srbija proglašena odgovornom jer nije osigurala progon i kažnjavanje počinitelja tih zločina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BIH, SRBIJA, TUŽBA ZA GENOCID, ICJ, bakir izetbegović, RS