4kotača

EU kaznio dobavljače auto-dijelova: Zbog kršenja propisa o tržišnoj utakmici

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europska komisija objavila je u srijedu da je novčano kaznila šest proizvođača klima-uređaja i sustava za hlađenje motora automobila zbog kršenja propisa o ravnopravnoj tržištnoj utakmici. 

Njemački Behr, japanski Calsonic, Denso, Panasonic i Sanden i francuski Valeo formirali su četiri odvojena kartela a dijelove su isporučivali nizu kompanija, uključujući grupu Volkswagen, te Daimler, Suzuki i Renault-Nissan, utvrdili su u Bruxellesu.

Karteli su djelovali u razdoblju od 2004. do 2009. a proizvodi su uključivali klima-uređaje, grijače i hladnjake za motore i kompresore.

Sudionici kartela koordinirali su cijene odnosno tržišta i razmjenjivali osjetljive informacije na sastancima ili "drugim tajnim kontaktima u Europi i Japanu", elektronskom poštom ili telefonom, objavila je Komisija.

Kompanije su nezakonito surađivale "u Europi ali i u Aziji, kazala je povjerenica EU za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Navedeni su proizvođači priznali nedopuštene oblike suradnje i pristali su na nagodbu.

Ukupan je iznos kazni 155 milijuna eura, a najveće su kazne, od 63 odnosno 62 milijuna eura, odrezane japanskom Sandenu i njemačkom Behru.

 

Denso nije novčano kažnjen u tri slučaja udruživanja jer ih je prijavio vlastima, a isto vrijedi za Panasonic u slučaju jednog kartela.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kazne, eu, automobili, auto djelovi