Hrvatska

ODGOVOR BANSKIH DVORA: Evo kako je Vlada odgovorila na kritike State Departmetna i što su poručili!

Piše: PolitikaPlus

Izvještaj američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, u kojem se ističe da su u prošloj godini u RH najveći problemi u toj domeni bili socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci, korupcija nisplata plaća.

U izvješću se još upozorava i na sporost pravosuđa, neriješena pitanja povrata imovine i političko uplitanje u rad agencija za ljudska prava.

Očekivano, izvještaj su najviše komentirale oporbene stranke ,no o svemu oglasila i Vlada Republike Hrvatske. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Izvješće State Departmenta SAD-a za 2016. redoviti je godišnji pregled stanja ljudskih prava u svim državama svijeta, pa tako u Republici Hrvatskoj.

Izvješće u odnosu na RH daje pregled i ocjenu stanja ljudskih prava, od kojih je niz područja ocijenjen pozitivno. U pogledu nekih područja koja se u Izvješću percipiraju kao problematična potrebno je istaknuti da su ona bila naglašavana i u izvješćima State Departmenta za RH i tijekom ranijih godina.

Republika Hrvatska usvojila je najviše standarde zaštite ljudskih prava ratificirajući temeljne međunarodne instrumente. Ta činjenica je potvrđena i kroz članstvo Republike Hrvatske u svim međunarodnim organizacijama, a posebno članstvom u Europskoj uniji.

Vlada Republike Hrvatske je odlučna u daljnjem promoviranju i zaštiti temeljnih prava. Posebice se naglašava zaštita prava nacionalnih manjina čemu pridonose i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru kao dio parlamentarne većine.

Promoviranje i zaštita ljudskih prava od strane RH prepoznata je i na međunarodnoj razini o čemu svjedoči nedavni izbor RH u Vijeće za ljudska prava UN-a. Sljedeće godine RH predsjedava Vijećem Europe što će biti daljnja mogućnost u promicanju ljudskih prava.

Naglašavamo kako je Vlada jasno osudila sve događaje koji su predstavljali kršenje pojedinih ljudskih prava, zajamčenih Ustavom i hrvatskim zakonodavstvom te je poduzela značajne korake kako bi kaznila počinitelje što se izričito navodi i u Izvješću State Departmenta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izvješće, state department, vlada rh