Regija

SDS : Prekida kontakte s Izetbegovićem zbog revizije presude protiv Srbije

"Ne želim s Izetbegovićem nikakav vid kontakta".

Piše: PolitikaPlus/Hina

Glavni odbor najveće stranke sa srpskim predznakom koja čini vladajuću većinu u Bosni i Hercegovini odlučio je u nedjelju kako će njeni dužnosnici "prekinuti svaki kontakt" s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem sve dok se ne riješi kriza nastala podnošenjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) protiv Srbije.

"Ne želim s Izetbegovićem nikakav vid kontakta. Neću se pojaviti ni na kakvom sastanku s Izetbegovićem zbog njegovog antiustavnog djelovanja", izjavio je predsjednik Srpske demokratske strake (SDS) Vukota Govedarica novinarima nakon sastanka stranačkog vrha održanog u Bijeljini.

Pojasnio je kako je takvo stajalište zauzeo Glavni odbor SDS-a uz konstataciju kako se komunikacija s Izetbegovićem može obnoviti tek nakon što se riješi sadašnja politička kriza u zemlji.

U SDS-u kao i u svim drugim strankama sa srpkim predznakom drže kako je krivac za sadašnju krizu u BiH isključivo Izetbegović a optužuju ga da je samovoljno i bez suglasnosti bilo kojeg tijela državne vlasti potaknuo podnošenje zahtjeva za reviziju presude iz 2007. godine.

Govedarica je ponovio kako je zbog toga izvršna i zakonodavna vlast u državi u blokadi te kako ministri iz SDS-a u Vijeću ministara BiH sada djeluju isključivo u "tehničkom mandatu".

O krizi u BiH i mogućim daljim odlukama u ponedjeljak bi trebala raspravljati i Narodna skupština Republike Srpske koja će izvanredno zasjedati u Banja Luci.

Lokalni mediji u BiH izvjestili su kako je ICJ putem veleposlanstva BiH u Den Haagu uputio odvojena pisma na adrese tri člana Predsjedništva BiH.

Pisma još nisu stigla u Sarajevo no nagađa se kako ICJ traži očitovanje sva tri člana državnog vrha o tome ima li raniji pravni zastupnik BiH pred tim sudom Sakib Softić ovlasti za pokretanje postupka revizije presude protiv Srbije.

 Softić je takav zahtjev uručio sudu u četvrtak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bakir izetbegović, sds, revizija, icj, bih