Regija

BANJA LUKA: Milorad Dodik kaže da je RS potrošio 30 miljuna dolara na lobiranje i da to nije puno

Ti su novci navodno davani različitim konzultantskim agencijama i lobističkim kućama ali i pojedincima a rječ je o preliminarnim podacima prikupljenim temeljem dokumentacije koja je u posjedu američkog ministarstva pravosuđa.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u četvrtak je potvrdio kako su u vrijeme njegove vlasti u tom entitetu za lobiranje po svijetu iz proračuna izdvojeni deseci milijuna dolara pri čemu je ustvrdio kako to i nisu veliki troškovi s obzirom na sve što je postignuto.

"Glas Amerike" ranije ovog tjedna objavio je kako je samo za lobiranje u SAD-u Dodikova vlast do danas potrošila 29,6 milijuna dolara.

Ti su novci navodno davani  različitim konzultantskim agencijama i lobističkim kućama ali i pojedincima a rječ je o preliminarnim podacima prikupljenim temeljem dokumentacije koja je u posjedu američkog ministarstva pravosuđa.

Na novinarsko pitanje je li doista riječ o gotovo trideset milijuna dolara potrošenih na lobiranje u SAD-u Dodik je u Banjoj Luci kazao kako je to moguće s obzirom da se radi o višegodišnjem razdoblju.

"Javna je tajna da mi deset godina imamo kontakte s određenim agencijama i da tome možemo zahvaliti za dobar položaj RS u prošlosti koji smo imali", kazao je Dodik koji se u siječnju našao pod sankcijama američke administracije zbog kršenja Daytonskog sporazuma i organiziranja nezakonitog referenduma.

Dodikova je ocjena kako je najvažnije da danas nitko ne pokušava ukinuti RS što je, po njegovu sudu, bila intencija u prošlosti.

"Okrenuli smo kompletan politički diskurs koji je bio protiv RS". kazao je Dodik.

Ustvrdio je i kako nije osjetio neki posebni učinak američkih sankcija kojima mu je zamrnuta imovina a građanima SAD-a zabranjeno da s njim posluju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

republika srpska, bih, rs, milorad dodik, banja luka, amerika