Hrvatska

SSSH: Socijalni dijalog nije prepreka reformama

Tim povodom SSSH je pozvao 'i ovu Vladu na stvarni socijalni dijalog koji nije prepreka reformama već jedan od ključnih alata postizanja toliko potrebnog društvenog konsenzusa o razvojnim ciljevima i načinima njihove realizacije'.

Piše: PolitikaPlus

Iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske u subotu su poručili kako socijalni dijalog nije prepreka refromama te podsjetili na Dan socijalnog partnerstva što ga je utvrdio Hrvatski sabor 2007. prema datumu prvoga tripartitnog sporazuma kojim su Vlada RH i socijalni partneri 1994. osnovali Gospodarsko-socijalno vijeće.

Tim povodom SSSH je pozvao "i ovu Vladu na stvarni socijalni dijalog koji nije prepreka reformama već jedan od ključnih alata postizanja toliko potrebnog društvenog konsenzusa o razvojnim ciljevima i načinima njihove realizacije".

"Podsjećamo, najrazvijenije europske zemlje prosperitet postižu ne unatoč, nego zahvaljujući razvijenom socijalnom dijalogu, jer ekonomski i socijalni razvoj moraju ići 'ruku pod ruku', oni se međusobno uvjetuju i potiču", navodi sindikat.

SSSH ističe kako je rad na uspostavi Europskog stupa socijalnih prava prilika davanju novog sadržaja socijalnom dijalogu na europskoj, ali i na nacionalnoj razini.

"Kao posljedica globalne konkurencije i mjera štednje, Europljani žive lošije, stoga Europska unija nužno i hitno mora uspostaviti zaštitne mehanizme sprečavanja siromaštva, posebice siromaštva djece, jačati Garanciju za mlade, zajamčiti socijalna prava i radnicima koji rade u novim oblicima zapošljavanja, ne dozvoliti ugovore s nula sati rada, zajamčiti dostupno i kvalitetno obrazovanje i osposobljavanje te osigurati plaćeni rad pripravnika, specijalizanata i drugo.

U 2017., u kojoj se obilježava 60 godina od Rimskih ugovora koji su udarili temelje Europskoj uniji, kao i 25 godina od priznavanja Republike Hrvatske, imamo odgovornost razviti sve elemente dostojanstvenog rada koji će pridonijeti i ekonomskom rastu i društvenom razvoju", poručuje SSSH u priopćenju koejg je potpisao predsjednik tog sindikata Mladen Novosel.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, mladen novosel, socijalni dijalog, SSSH, Gospodarsko-socijalno vijeće