Kultura

NAGRADNI NATJEČAJ: Evo tko je dobitnik ulaznice za predstavu RITINA ŠKOLA, PETAK 27. 01. 2017., 20.00 sati

Willy Russell jedan je od najizvođenijih pisaca svoje generacije, a njegov autorski opus toliko je bogat i širokog dosega da 2013. liverpulsko Sveučilište John Moores otvara Arhiv Williya Russella koji se bavi prikupljanjem njegove umjetničke ostavštine.

Piše: PolitikaPlus

Od danas do ČETVRTKA 26. 01. do podneva „idemo“ s nagradnim natječajem koji organiziraju Kazalište Planet Art i portal PolitikaPlus, u kojem za hvaljenu predstavu RITINA ŠKOLA, koja će biti na programu u PETAK 27. 01. u 20.00 sati, u kazalištu „Mala scena“, Medveščak 2 u Zagrebu darujemo 1x2 ulaznice. Dobitnici NEĆE posebno biti obaviješteni o načinu preuzimanja osvojenih ulaznica, koje mogu podići uz predočenje osobne iskaznice na dan predstave od 19.00 sati.

 

 

DOBITNIK NAGRADNOG NATJEČAJA JE: Hana Ibrahimović

 

 

Sudionici nagradnog natječaja, osim točnog odgovora na postavljeno pitanje, navode TOČNO KAKO SLIJEDI:

1. ime i prezime,

2. točnu adresu (ulica/trg, kućni broj, grad/mjesto i poštanski broj),

3. e-mail adresu (obavezno), i

4. broj telefona/mobitela.

 

Nagradno pitanje za predstavu RITINA ŠKOLA je: Kako se zove glumac koji u predstavi RITINA ŠKOLA tumači lik Pravdana?

SVOJE ODGOVORE ŠALJITE NA MAIL: [email protected]


WILLY RUSSELL: RITINA ŠKOLA
Pravdan: Marko Torjanac
Rita: Nataša Janjić
Prijevod, prilagodba, scenografija i režija: Marko Torjanac
Kostimograf: Đurđa Janeš
Skladatelj: Milorad Stranić
Oblikovatelj svjetla: Miroslav Perica
Oblikovatelj zvuka: Damir Rončević
Dizajn: Tomislav Veltruski
Fotograf: Mladen Pobi
Snimatelj: Hrvoje Felbar
Premijera: 7. travnja 2014., Dvorana V. Lisinski

O predstavi
Rita je inteligentna, britka frizerka koja osjeća da joj u životu nešto nedostaje. Pravdan je toliko rezigniran da mu više ništa ne nedostaje. Ili je bar tako mislio dok nije počeo predavati na večernjem tečaju književnosti…

Ritina škola jedna je od najizvođenijih suvremenih komedija, a u produkciji Planet Arta adaptirana je za Hrvatsku. Priča a govori o tome što se događa kad se u ‘društvu znanja’ pojavi djevojka koja – ‘želi znati, želi shvatit, želi skužit…sve!!’?

Što je znanje, zašto je ono uopće potrebno i čemu ono služi ‘u zemlji u kojoj su zatvori puni doktora i profesora’… samo su neka od pitanja s kojima se njih dvoje susreću, svaki sa svoje strane katedre, na tečaju književnosti koji ih oboje mijenja.

Ritina škola govori o tome kako znanje utječe na čovjeka i njegov pogled na svijet, ali i o tome koliko  društvo utječe na znanje i na potrebu za njim.

Willy Russell je za Ritinu školu dobio nagradu Lawrence Olivier za najbolji dramski tekst 1980. godine.

Nagrade
2015.
Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju žensku ulogu Nataši Janjić na 22. Festivalu glumca u Vinkovcima 2015.
Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju mušku ulogu Marku Torjancu na 22. Festivalu glumca u Vinkovcima 2015.
Nagrada Osmijeh Biokova za najbolju žensku ulogu Nataši Janjić na Makarskom kulturnom ljetu 2015.
2014.
Nagrada za najbolju predstavu na festivalu Murtalije na Murteru 2014.
Nagrada za najbolju predstavu na festivalu Glumište pod Murvom u Skradinu 2014.
Nagrada za najbolju žensku ulogu Nataši Janjić na festivalu Murtalije na Murteru 2014.
Nagrada za najbolju žensku ulogu Nataši Janjić na festivalu Glumište pod Murvom u Skradinu 2014.
Nominacija za najbolju glumicu Nataši Janjić za Nagradu hrvatskog glumišta 2014.

O piscu
William Willy Russell je engleski dramski pisac, pjesnik i skladatelj čija najpoznatija djela su drame Ritina škola (originalni naziv: Educating Rita), Shirley Valentine, Blood Brothers i Our Day Out.

Spisateljski rad započinje kao kantautor, a prva drama koja je izazvala interes javnosti bila je Keep Your Eyes Down koju je napisao još kao student 1971 godine.

Već 1974. postiže svjetski uspjeh mjuziklom o Beatlesima John, Paul, George, Ringo… and Bert za koji dobiva nagrade Evening Standard i London Theatre Critics Award.

Uz uspješne drame One For the Road i Stags and Hens sredinom sedamdestih, Russell se dokazuje i kao uspješan pisac filmskih i tv scenarija za filmove Death of A Young Young Man, Daughters of Albion, Our Day Out i One Summer, a sve mu donose reputaciju pisca koji uspjeva komunikativno pisati o najozbiljnijim temama.

Svoj najveći kazališni hit Educating Rita, za koji dobiva i Olivierovu nagradu, piše 1980. godine. Educating Rita danas se smatra modernim klasikom, a do danas je izvedena u gotovo svim zemljama svijeta.

Među brojnim djelima ističu se i Shirley Valentine koja mu uz drugu Olivierovu nagradu, donosi nagradu Tony i ponovna uprizorenja na pozornicama diljem svijeta te mjuzikl Bood Brothers koji mu donosi trećeg Oliviera i drugog Tonyja, a koji se na West Endu izvodio pune 24 godine.

Educating Rita uspješno je prenesena na film za što je Willy Russell dobio nominaciju za Oscara, nagrađivan mjuzikl o životu tinejdžera Our Day Out, napisan također u osamdesetima, doživljava adaptaciju za 21. stoljeće te se i danas s uspjehom izvodi.

Nakon brojnih kazališnih uspjeha, 2004. godine Russell se vraća kantautorskim korijenima i objavljuje uspješan album Hoovering the Moon te zajedno s kolegom Tim Firthom postavlja i nastupa u originalnom autorskom glazbeno dramskom projektu The Singing Playwrights.

Willy Russell jedan je od najizvođenijih pisaca svoje generacije, a njegov autorski opus toliko je bogat i širokog dosega da 2013. liverpulsko Sveučilište John Moores otvara Arhiv Williya Russella koji se bavi prikupljanjem njegove umjetničke ostavštine.

Zanimljiva je činjenica da je Russell jedno vrijeme, prije nego je upisao fakultet, radio kao frizer što ga je vjerojatno bar djelomično inspiriralo za njegovo najuspješnije djelo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mala scena, nagradni natječaj, kazalište planet art, ritina škola