Hrvatska

ŠEF OPORBE DAVOR BERNARDIĆ: S Plenkovićem želim razgovarati o modelu preuzimanja Ine bez prodaje HEP-a

Ustvrdio je kako, da su prije sjeli i razgovarali, ne bi došlo do ovih 'petljanja oko Ine', poručivši da se preuzimanje dionica Ine od MOL-a i zaštita radnika ne smiju uvjetovati privatizacijom HEP-a.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u četvrtak da je sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem predložio kako bi se raspravio najbolji model za preuzimanje Ine bez privatizacije HEP-a.

"Odgovorni ljudi moraju razgovarati kada je budućnost naše domovine u pitanju", izjavio je Bernardić novinarima na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća.  

Ustvrdio je kako, da su prije sjeli i razgovarali, ne bi došlo do ovih "petljanja oko Ine", poručivši da se preuzimanje dionica Ine od MOL-a i zaštita radnika ne smiju uvjetovati privatizacijom HEP-a.

Naglasio je kako Hrvatska s privatizacijama "ima gorka iskustva", podsjetivši na afere "Sanader-Hernadi" i "Konzultantica" te "sve negativnosti koje su obilježile privatizaciju kada je tu bio HDZ".

Na Braniteljski fond je bačena ljaga

Upitan trebaju li hrvatski branitelji dobiti dionice HEP-a, Bernardić je odgovorio kako je preko Fonda hrvatskih branitelja "bačena ljaga" jer se Ina "šaptom privatizirala preko Braniteljskog fonda".

"Ono što očekujem od Vlade je da ponudi nekoliko rješenja, ali da se ne privatizira HEP, odnosno energetska neovisnost Hrvatske", istaknuo je Bernardić i dodao da struja ne smije poskupjeti, upozorivši kako su iskustva zemalja koje su privatizirale elektroprivredu takva da je struja "otišla gore" a zemlje su izgubile energetsku neovisnost.

Vlada mora naći načina kako zaštiti Inu i radnike

Na pitanje kojim bi novcem on otkupio Inine dionice, čelnik SDP-a odgovorio je kako Vlada mora naći načina kako zaštititi Inu i radnike. "Tražimo to od Vlade i zato tražimo s njima sastanak da vidimo koji je najbolji način da se u Ini napravi sve ono što je potrebno. To znači modernizacija, zaštita radnika i proizvodnje", poručio je.

Bernardić je, naime, i prije katoličkog Božića predložio sastanak s Plenkovićem o budućnosti Hrvatske, na kojemu bi kao jedna od najvažnijih tema trebala biti energetska neovisnost Hrvatske. No, poziv za sastanak od premijera još nije dobio. U čestitki za božićno-novogodišnje blagdane još je jednom pozvao premijera da Novu godinu počnu ne samo kao politički suparnici, već kao odgovorni političari koji će konstruktivno razgovarati o vitalnim interesima Hrvatske i odlukama koje će odrediti kvalitetu života.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, HEP, INA, OPORBA, DAVOR BERNARDIĆ, SDP