Hrvatska

Zbog epidemije gripe: U splitskome KBC-u ograničeni posjeti bolesnicima

U splitskome Kliničkom bolničkom centru (KBC) u srijedu su uvedene mjere koje zbog epidemije gripe ograničavaju posjet bolesnicima, a građani sa simptomima gripe pozvani su da bez prijeke potrebe ne dolaze u posjet bolesnicima.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor u splitskome KBC-u Anton Marović pozvao je građane sa simptomima gripe da se savjesno i odgovorno ponašaju i ne dolaze u posjet bolesnicima ako to nije nužno.

Kako je za Hinu rekao Anton Marović, tom se mjerom ne želi dizati panika, nego upoznati stanovništvo s ozbiljnošću gripe i mogućim teškim posljedicama. "Želimo biti preventivni", dodao je.


 Predstojnicima, pročelnicima, voditeljima, glavnim sestrama i tehničarima klinika, zavoda i odjela splitskoga KBC-a dao je u srijedu pisane upute u kojima traži da se ograniči broj posjeta i njihovo trajanje.


"Vodeće osoblje ustrojstvenih jedinica visokog rizika (npr. hematologija, onkologija, nefrologija s dijalizom, kardiokirugija, jedinice intenzivnog liječenja i skrbi, visokorizični dijelovi Klinike za ženske bolesti i porođaje) svojom slobodnom odlukom smije i zabraniti posjete", stoji u tekstu uputa što ga je potpisao Antun Marović.


Drugdje se preporučuje ograničen broj posjetitelja i trajanje posjeta (npr. jedna osoba pola sata), dodao je.


 Po njegovim uputama, u kontaktima posjetitelja s bolesnicima obvezno je korištenje zaštitnih sredstava (npr. maske za lice), pranje ruku prije i nakon posjeta vodom i sapunom te utrljavanje alkoholnih antiseptičkih otopina prije i nakon posjeta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gripa, kbc, posjeti, bolesnici