Regija

DALEKO OD DOGOVORA U BIH: SDA će se usprotiviti Dodikovu i Čovićevu pokušaju preustroja Ustavnog suda

Dodik i Čović drže da je vrijeme za preinake ustroja Ustavnog suda, a lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske ponovio je ranije izrečene opužbe da inozemni suci služe uglavnom kako bi odlučivali u interesu Bošnjaka.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Stranka demokratske akcije (SDA) odbit će pokušaj nametanja novog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine koji najavljuju HDZ BiH i Savez nezavisnih socijaldemokata (SNSD) Milorada Dodika i inzistirat će na procesuiranju korupcijskih afera, posebice onih povezanih s Dodikom, najavili su u ponedjeljak iz središnjice najveće bošnjačke političke stranke u BiH.

Takvo upozorenje iz SDA slijedilo je nakon što su potkraj prošlog tjedna lider HDZ BiH Dragan Čović i Dodik zajednički najavili da će u parlamentarnu raspravu vrlo brzo, vjerojatno za petnaestak dana, zajednički uputiti prijedlog novog zakona o Ustavnom sudu BiH s ciljem da se iz njegova sastava eliminiraju inozemni suci.

Dodik i Čović drže da je vrijeme za preinake ustroja Ustavnog suda, a lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske ponovio je ranije izrečene opužbe da inozemni suci služe uglavnom kako bi odlučivali u interesu Bošnjaka.

Takve tvrdnje slijedile su nakon što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim 9. siječnja kao dan RS te je poništio rezultate referenduma što su ga unatoč sudskom pravorijeku 25. rujna organizirale vlasti tog entiteta.

Dodik je sada najavio da će inzistirati na blokiranju donošenja bilo kakvih drugih odluka u parlamentu BiH sve dok se ne postigne suglanost o novom zakonu o Ustavnom sudu a potvrdio je kako će to za njega biti prioritet i u odnosu na bilo koju odluku ili mjeru čija je provedba nužna kako bi se nastavio proces europskih integracija.

"Ne može postojati pravna država dok u Ustavnom sudu sjede strani suci", izjavio je Dodik zaprijetivši blokadama koje bi mogle proizvesti novu političku krizu u BiH.

Ustavni sud BiH definiran je odredbama Daytonskog sporazuma i u njima stoji odrednica kako ga čine po dva suca iz reda tri konstitutivna naroda te tri suca koje imenuje Europski sud za ljudska prava.

Dodikov i Čovićev cilj je osigurati da u sudu budu samo domaći suci kao i da donošenje odluka uvjetuju suglasnošću barem po jednog suca iz reda svake etničke skupine.

Iz SDA su poručili da na to neće pristati te će se oni usprotiviti svakom pokušaju urušavanja sadašnjih ovlasti Ustavnog suda.

"Zaustavit ćemo i ovaj očajnički pokušaj Milorada Dodika da, u sve većem strahu od pravosudnih tijela BiH uzdrma ustavni poredak i proizvede krizu kojom će zaustaviti europski put naše države", stoji u reagiranju iz ove stranke.

U SDA drže da Dodik dovođenjem u pitanje i urušavanjem pravosudnih tijela pokušavaju generirati umjetne krize kako bi se prikrio kriminal i korupcija pa će stoga zajedno s partnerima u vlasti na državnoj razini "insistirati na detaljnoj analizi učinka pravosudnih institucija u borbi protiv korupcije, posebice na procesuiranju velikih korupcijskih afera".

Predsjednik HDZ BiH Čović na stajalištu je da bi novi zakon o Ustavnom sudu BiH zapravo bio doprinos pravosudnoj reformi u zemlji koja svakako mora slijediti kao dio procesa europskih integracija te da stoga nije nužno da to pitanje i formalno dođe na dnevni red.

Šef delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark ocijenio je da je to u ovom trenutku neproduktivan pristup jer samo odvlači energiju od hitnih zadaća a istodobno stvara dodatne političke napetosti u zemlji s obzirom da očevidno nema političke suglasnosti za takve zahvate.

"Ako sada netko poteže pitanje Ustvanog suda BiH rekao bih da je to preuranjeno. Nitko se ne može nahraniti i živjeti od ustavnih reformi i to samo po sebi neće donijeti nikakvo poboljšanje", kazao je Wigemark objašnjavajući kako bi prioritetna zadaća za vlasti u BiH sada morala biti provedba gospodarskih i socijalnih reformi kao sastavnica reformskog "paketa" usvojenog 2015. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milorad dodik, SNSD, hdz bih, sda, bih, bosna i hercegovina, dragan čović, bakir izetbegović