Hrvatska

DONESEN ZAKLJUČAK: Ako gradonačelnik Vlahušić ne podnese ostavku, HDZ-ova koalicija bit će protiv proračuna za 2017. godinu

"Gradski odbor donio je službenu odluku da ćemo glasati protiv proračuna, ako se Andro Vlahušić sam ne povuče s čela Grada"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik dubrovačkog HDZ-a Mato Franković rekao je kako je Gradski odbor te stranke na sjednici održanoj u nedjelju navečer donio zaključak po kojem će na sjednici Gradskoga vijeća Grada Dubrovnika koalicija HDZ-a "rušiti" proračun za 2017. godinu, ako gradonačelnik Andro Vlahušić ne podnese ostavku.

"Gradski odbor donio je službenu odluku da ćemo glasati protiv proračuna, ako se Andro Vlahušić sam ne povuče s čela Grada", kratko je u nedjelju poručio Franković, koji je i predsjednik dubrovačkoga Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Vlahušić u dubrovačkom Gradskom vijeću nema većinu. Njegova lijeva koalicija s HNS-om i SDP-om na čelu ima deset vijećnika, HDZ-ova koalicija osam vijećnika, tri vijećnika su s liste "Srđ je Grad", a četiri iz Dubrovačkoga demokratskog sabora (DDS) Pere Vićana. Za izglasavanje proračuna potrebno je 13 glasova.

Protiv izglasavanja proračuna, premda ne izravno, već se nekoliko puta izjasnio DDS, a i lista "Srđ je Grad" istaknula je kako ga ne može prihvatiti zbog toga što se u njemu nalaze milijunska sredstva za projekt golfa na Srđu.

Ako se najkasnije do 31. prosinca ne izglasa proračun za 2017. godinu, te odluka o privremenom financiranju, prestat će mandat Gradskom vijeću i gradonačelniku. S obzirom na to da je riječ o izbornoj godini, neće se održati prijevremeni izbori, nego redoviti izbori u svibnju, a Vlada će imenovati povjerenika.

Sjednica Gradskog vijeća zakazana je za ponedjeljak u 16 sati, a očekuje se da će rasprava o Proračunu za 2017. godinu biti održana u utorak, budući da je stavljena na posljednje mjesto dnevnog reda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, gradsko vijeće, dubrovnik, andro vlahušić, proračun