Svijet

BARCELONA: Predsjednik Katalonije najavio referendum za 2017. unatoč odluci Ustavnog suda

'Organizirat ćemo referendum 2017. Bez greške', poručio je okupljenim zagovornicima samostalne Katalonije, regije sa 7,5 milijuna stanovnika i vlastitim jezikom.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont, rekao je u subotu kako će se iduće godine održati referendum o nezavisnosti te sjeveroistočne španjolske pokrajine bez obzira što je prošli tjedan španjolski ustavni sud zabranio njegovo organiziranje.

"Budućnost Katalonije se piše s 'D', početnim slovom od riječi 'Demokracija'", izjavio je Puigdemont u glavnom katalonskom gradu Barceloni prisustvujući jednom stranačkom događaju.

"Organizirat ćemo referendum 2017. Bez greške", poručio je okupljenim zagovornicima samostalne Katalonije, regije sa 7,5 milijuna stanovnika i vlastitim jezikom.

Prošli tjedan je ustavni sud u Madridu ponovio kako je organiziranje referenduma nezakonito te da bi organizatori mogli snositi posljedice. Prema ustavu Španjolske, usvojenom 1978., referendumi se mogu organizirati jedino na razini čitave zemlje. Regionalni katalonski parlament, u kojem većinu imaju pobornici odcjepljenja, donio je deklaraciju prema kojoj bi stanovnici Katalonije, vjerojatno u rujnu iduće godine, izašli na biračka mjesta.

Potpredsjednica španjolske vlade Soraya Saenz de Santamaria, koja je u subotu bila na sastanku u Barceloni, rekla je kako katalonska vlada nema mandat za organiziranje referenduma. "Španjolska vlada je i vlada Katalonije i Katalonaca. Tu smo kao njihov predstavnik i sugovornik", dodala je.

Španjolska vlada desnog centra prošli mjesec je preuzela novi četverogodišnji mandat te se protivi referendumu koji bi mogao ugroziti cjelovitost zemlje. Tri od četiri najveće stranke u španjolskom parlamentu ne podržavaju nastojanja katalonske vlade i parlamenta, a time i promjenu ustava koji bi dopustio referendum.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

španjolska, katalonija, madrid, barcelona, separatizam