Kultura

SLAVONIJA: U Osijeku počeli 'Krležini dani'

Intendant osječkog HNK Božidar Šnajder kazao je kako se izložbom ovo kazalište priključuje ovogodišnjem obilježavanju 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea. Podsjetio je kako je osječko nacionalno kazalište osnovano 1907. godine, a već je 1909. godine na repertoaru imalo prvu Shakespeareovu predstavu 'Ukroćenu goropadnicu'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Otvorenjem izložbe Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU)  "Naš Shakespeare" i predstavom "Vitez slavonske ravni", osječkog Hrvatskog narodnog kazališta, u režiji Dražena Ferenčine, u Osijeku je u ponedjeljak počela 27. kazališno-teatrološka manifestacija "Krležini dani".
 
Izložbeni postav obuhvaća fotografije iz predstava, koje su se na temelju Shakespearovih drama, izvodile u hrvatskim kazalištima, portrete glumaca te skice scenografskih i kostimografskih rješenja.

Autorica izložbe Martina Petranović podsjetila je kako je povijest izvođenja Shakespearovih djela na hrvatskim pozornicima dulja od 150. godina. Od tada do danas Shakespeare je postao trajna inspiracija hrvatskom kazalištu. Cilj izložbe je pokazati koliko je hrvatsko kazalište sraslo s njegovom dramskom riječi, posebice jer su u nekim trenucima povijesti hrvatskog kazališta Shakespeareova djela bili temelji repertoara i na njima se formirao nacionalni kazališni izraz te hrvatsko glumište u cjelini, istaknula je Petranović.

Intendant osječkog HNK Božidar Šnajder kazao je kako se izložbom ovo kazalište priključuje ovogodišnjem obilježavanju 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea. Podsjetio je kako je osječko nacionalno kazalište osnovano 1907. godine, a već je 1909. godine na repertoaru imalo prvu Shakespeareovu predstavu "Ukroćenu goropadnicu".

"Krležini dani" nastavljaju se u utorak znanstvenim skupom "Hrvatska drama i kazalište u inozemstvu", na osječkom Filozofskom fakultetu.
 
U kazališnom dijelu priredbe, koja traje do 14. prosinca, nastupit će varaždinski HNK, s dramom Miroslava Krleže "Balade Petrice Kerempuha", u režiji Georgija Para te dubrovačko Gradsko kazalište "Marina Držića", s predstavom "Duša od krumpira", autora Rade Jarka, u režiji Ozrena Prohića.

Manifestacija "Krležini dani" održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH te uz supokroviteljstvo HAZU i osječkoga Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Krležini dani, hazu, HNK osijek, osijek, slavonija