Hrvatska

PUČISTI ILI BORCI?: HDSSB-ovi disidenti za predsjednika stranke izabrali Vladimira Šišljagića

Manipulacije s HDSSB-om idu i do Hrvatskog sabora koji je,smatra Šišljagić, ne vodeći računa o preferencijalnim glasovima, protuzakonito potvrdio Josipa Salapića kao zamjenu Branimiru Glavašu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Članovi HDSSB-a, koji su se tijekom stranačkog raskola svrstali uz osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića i belišćanskog gradonačelnika Dinka Burića, u subotu su u Osijeku održali skup koji su nazvali izvanrednim izbornim saborom stranke, a čiju legalnost osporavaju predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin i njegovi istomišljenici.

Za predsjednika stranke, tajnim glasovanjem izabran je Vladimir Šišljagić, a za njegova zamjenika Dinko Burić, koji su bili i jedini kandidati za te dužnosti.

Obrativši se sudionicima sabora, Šišljagić je istaknuo kako je strmoglavi pad HDSSB-a počeo povratkom iz zatvora Branimira Glavaša, koji "vodi stranku, bez obzira na kojoj je funkciji".

Ocijenio je kako HDSSB nitko ne može svojatati, te kako ovo ne može biti stranka ni jednog pojedinca, pa niti njezinog osnivača Branimira Glavaša, nego je to "regionalna stranka slavonsko-baranjskog čovjeka, preko koje ti ljudi izražavaju svoje interese i potrebe", a koja u idućem razdoblju treba vratiti izgubljeno povjerenje birača.

Šišljagić je odbacio tvrdnje da su on i njegovi istomišljenici stranački pučisti, ustvrdivši kako je puč napravio predsjednik stranke Dragan Vulin koji je, unatoč lošim izbornim rezultatima, suspendiranjem predsjednice Glavnog odbora Danijele Lovoković i njezina zamjenika Dinka Burića, pokušao spriječiti održavanje najvišeg stranačkog tijela, između dva sabora stranke.

Ustvrdio je kako manipulacije s HDSSB-om idu i do Hrvatskog sabora koji je, kako smatra, ne vodeći računa o preferencijalnim glasovima, protuzakonito potvrdio Josipa Salapića kao zamjenu Branimiru Glavašu koji je zastupnički mandat stavio u mirovanje. Istaknuo je kako je, nakon Glavaša, drugi po broju preferencijalnih glasova na listi HDSSB-a bio on, a slijedeći Dinko Burić te da stranka ne može odlučivati o zamjeni, nego da je to, u sustavu preferecijalnih glasova, regulirano zakonom.

Najavio je kako će se, nakon današnjeg izbornog sabora, Ministarstvu uprave uputiti zahtjev za promjenu upisa u registru političkih stranaka RH te očekuje da će Ministarstvo potvrditi pravovaljanost današnjeg skupa i donesenih odluka.

Bivši saborski zastupnik HDSSB-a Dražen Đurović ocijenio je kako je ovo posljednji pokušaj spašavanja HDSSB-a, kojemu na predstojećim lokalnim izborima, ako ga i dalje budu vodili Glavaš i Vulin, prijeti potop i završetak političkog puta.

Sabor je ukinuo sve stegovne mjere, koje je čelništvo HDSSB-a izreklo Danijeli Lovoković i Dinku Buriću, a izmjenama statuta stranke, uz ostalo, ukinuta je i Slavonska sokolska garda (SSG), čija su prošlogodišnja postrojavanja u crnim uniformama izazvala negativne reakcije javnosti.

 Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin, u nedavnom je priopćenju za javnost, današnji skup nazvao "javnim okupljanjem pučista" koje "nema nikakve veze s HDSSB-om".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdssb, DISIDENTI