Hrvatska

MINISTAR ZDRAVKO MARIĆ: U smjernice proračuna za 2017. Vlada uvrstila poreznu reformu

Očekuje da će se kroz poreznu reformu, ali i druge vidove olakšavanja i stvaranja bolje poslovne klime, stimulirati gospodarski rast, ne samo jednu godinu, nego dugoročno održivi gospodarski rast.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Poreznu reformu Vlada je ukalkulirala u smjernice za izradu proračuna za 2017., naglasio je u srijedu u Saboru ministar financija Zdravko Marić, istaknuvši da rast rashodovne strane proračuna neće iznositi 4,7 već 3,8 milijardi kuna.

"U smjernicama je predviđen rast rashodovne strane proračuna od ukupno 4,7 milijarde kuna. Međutim, oko 950 milijuna kuna vezano je za europske fondove i za taj iznos deficit je neutralan, odnosno što se dobij,e to se i potroši.  Ostaje 3,8 milijarde kuna povećanja rashodovne strane proračuna koji stvara deficit proračuna", pojasnio je  Marić nakon rasprave o paketu od devet zakonskih izmjena u sklopu porezne refome.

Marić je dodao da se dio tog iznosa, odnosno 1,325 milijardi kuna odnosi  na kompenzacije lokalnim samoupravama zbog promjena u porezu na dohodak.

"Porezna reforma uklopljena je u smjernice proračuna za 2017. i na temelju nje je rađena projekcija  gospodarskog rasta za iduću godinu", kazao je Marić. Očekuje da će se kroz poreznu reformu, ali i druge vidove olakšavanja  i stvaranja bolje poslovne klime, stimulirati gospodarski rast, ne samo jednu godinu, nego dugoročno održivi gospodarski rast.

Odgovarajući na kritike zastupnika da će Porezni USKOK oslabiti stavljanjem pod okrilje Porezne uprave, ministar je istaknuo da nikada nije bilo govora o bilo kakvom ukidanju ustrojstvenih jedinica nego o unapređenju organizacijskih shemi i, po potrebi, njihovom daljnjem kadrovskom jačanju te daljnjoj profesionalizaciji.

Grbin: Vlada radi na deprofesionalizaciji javne uprave

S njim se, međutim, ne slaže  SDP-ov Peđa Grbin koji je ustvrdio da Vlada kontinuirano radi na daljnjoj deprofesionalizaciji javne uprave, a što se, kako tvrdi, vidi i iz paketa poreznih zakona.

"Zakonom o  Carinskoj službi ukida se obvezu javnog natječaja za zamjenika ravnatelja, pomoćnika ravnatelja i predstojnika područnih ureda. Sada će ih imenovati ministar", kazao je Grbin, upozorivši na prijašnje afere s "kumovima" .

Na spominjanje "kumova" replicirao je Nikola Grmoja (Most) predbacivši SDP-u njihove "kumove".

"Kada je riječ o uhljebljivanju i kumovima bilo bi bolje da šutite jer nijedan Mostov kum nije oštetio proračun, za razliku od vašeg (Tihomira) Jakovine , šefice Porezne uprave, ministra (Ivana)  Vrdoljaka", kazao je Grmoja, na što mu je Grbin odgovorio da nije spominjao Mostove kumove, ali da se oni u tome prepoznali.

Da Porezom Uskoku nije mjesto u sastavu Porezne uprave, Grbin je obrazložio tvrdnjom da bi ta služba trebala kontrolirati i rad djelatnika Porezne uprave.

"Dio prevara može se događati samo uz pomoć djelatnika iz Porezne uprave", kazao je.

Ivan Pernar (Abeceda demokracije) pohvalio se pak da je napisao jedan amandman na Zakon o PDV-u  u kojem predlaže da se ne poveća stopa PDV-a za ugostitelje.

"Prigovara se da ništa konkretno ne predlažem. Evo, napisao sam jedan amandman i zanima me hoće li sada ljudi koji su mi prigovarali da ništa ne radim prihvatiti taj moj amandman", kazao je Pernar.

Gordan Maras (SDP) poručio mu je da se ničemu ne nada jer HDZ odbija sve prijedloge bez obzira jesu li dobri ili ne.

Sabor sjednicu nastavlja sutra.