Scena

Karizmatični zavodnik : Fidel Castro i njegove (mnoge) žene

Osim Aline, sva Castrova priznata djeca žive na Kubi, podalje od očiju javnosti.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Karizmatični zavodnik grubog izgleda, Fidel Castro nije bio poznat samo kao politički div 20. stoljeća, nego i kao veliki osvajač žena.

Glasine o Castrovoj seksualnoj nezasitnosti počele su se širiti Kubom još u doba kad je vodio gerilsku borbu u šumovitim planinama na istoku zemlje. A potom u pedeset godina koliko je proveo na vlasti, nisu prestale.

Neki kažu da je imao tisuće žena. The New York Post napisao je u članku 2008. da je ih je bilo čak 35.000, podatak koji im je dostavio neimenovani bivši dužnosnik komunističkog režima.

Novinarka Ann Louise Bardach napisala je u knjizi 2009. da je Castro otac "cijelom plemenu" djece.

Ali teško je razdvojiti istinu od legende. Unatoč svojim zloglasno dugim govorima, Fidel je rijetko govorio o privatnom životu.

"Privatni život ne bi trebao biti stvar javnosti ili politike", rekao je 1992. godine.

Navodno je osobito volio plavuše i zaveo je niz Amerikanki, Njemica i Talijanki pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Tek što je osvojio vlast imao je aferu s mladom Njemicom Maritom Lorenz, koja je kasnije tvrdila da ju je CIA angažirala da ga ubije. Umjesto da to učini, pala je na njegov šarm i zajedno su proveli nekoliko romantičnih večeri u hotelu Habana Hilton, što je priznala u razgovoru za Vanity Fair 1993. godine.

Ona je tada imala 19 godina i kaže da ju je Castro odmah oborio s nogu. "Kada Fidel razgovara s vama, priđe vam sasvim blizu. I gleda ravno u oči. Bio je drag i nježan", kazala je.

Povjesničari su sigurni da je Castro imao sedmero djece s tri žene. Ali zato glasinama o ljubavnicama i 'ostaloj' djeci nema kraja.

Fidel nije imao strpljenja za političku obitelj u američkom stilu.

"Govoreći kao revolucionar, odbijam upletati svoju obitelj u politiku. Ideja o prvoj dami mi je komična", rekao je američkom filmašu Oliveru Stoneu za njegov dokumentarac iz 2003. godine.

Tada je otkrio da zapravo nikada nije bio u braku s Dalijom Soto del Valle, zelenookom, 15 godina mlađom plavušom, s kojom je živio zadnjih 35 godina života.

S njom ima petoricu sinova, Alejandra, Alexa, Antonija, Alexisa i Angela.

Njegov jedini brak bio je onaj sa studenticom filozofije iz bogate obitelji Mirtom Diaz-Balart, s kojom se vjenčao 1948.

Imali su jednog sina, danas 67-godišnjeg nuklearnog fizičara Fidelita. Veza s prvom suprugom raspala se kad je Castro 1953. završio u zatvoru, nakon prvog pokušaja ustanka. Tavoreći u ćeliji, Fidel je saznao da mu je supruga dobila posao u ministarstvu unutarnjih poslova, što on nije mogao podnijeti i zatražio je razvod. 

Još u braku je počeo aferu s Natalijom Revueltom, zgodnom udanom plavušom. Zajedno su dobili kćer Alinu, koja je 1993. pobjegla s Kube i živi u Miamiju.

Jedna od najvažnijih žena u njegovom životu bila je Celia Sanchez, kolegica revolucionarka i Castrova osobna tajnica, a vjerojatno i više od toga, koja je umrla od raka prije nego što je počeo vezu s Dalijom Soto del Valle.

Osim Aline, sva Castrova priznata djeca žive na Kubi, podalje od očiju javnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zavodnik, ugrožene životinjske vrste, fidel castro, kuba