Burze

TJEDNI PREGLED: Zagrebačka burza: Crobexi porasli treći tjedan zaredom, trgovanje mirno

Najveće dobitnice bile su dionice građevinskih kompanija, i to Instituta IGH, sa skokom cijene za više od 78 posto, na 192 kune te Hidroelektre niskogradnje...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi porasli prošloga tjedna za otprilike 0,7 posto, ostvarivši dobitak treći tjedan uzastopno, no uz nešto niži promet nego tjedan dana ranije.

Crobex indeks prošloga je tjedna porastao za 0,70 posto, na 1.992 boda, a Crobex10 za 0,67 posto, na 1.151 bod.

Redovni promet dionicama iznosio je nešto više od 55 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna manje nego tjedan dana prije.

"Ovo razdoblje godine već je uobičajeno bez većih uzbuđenja te se i na tjednoj razini mogu istaknuti tek nova događanja oko dviju državnih kompanija. Sudeći po posljednjim informacijama, predstečajna nagodba Badela 1862 približava se svom kraju, a nakon što je Viro demantirao suradnju sa slovačkim investitorom te nakon izjava od strane ljudi nadležnog Ministarstva, sve je izglednije da je budući vlasnik Meteor grupa. Naravno, ne treba zaboraviti da je u slučajevima državnih kompanija dosad bilo i većih preokreta", kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

Podsjeća da se takva situacija nastavlja i u Imunološkom zavodu gdje su "zavrzlame došle do te razine da je društvo objavilo kako nije u stanju utvrditi točno činjenično stanje i objaviti financijski izvještaj".

"Hoće li Imunološki zavod u budućnosti funkcionirati kao dioničko društvo ili ustanova ostaje za vidjeti, ali u svakom slučaju ovo ostaje jedan od većih problema za novu Vladu", ocjenjuje Obućina.

Najveći promet ostvaren je prošloga tjedna dionicom HT-a, 6,3 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,47 posto, na 163,5 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Valamar Rivijere, s prometom od 5,1 milijun kuna. Cijena joj je pritom ojačala 2,37 posto, na 34,6 kuna.

Znatniji promet ostvaren je i dionicama Jamnice, 2,7 milijuna kuna, čija je cijena porasla 0,74 posto, na 137.000 kuna, te Zagrebačke banke, 2,6 milijuna kuna, i rastom cijene za 3,64 posto, na 50,99 kuna.

Najveće dobitnice bile su dionice građevinskih kompanija, i to Instituta IGH, sa skokom cijene za više od 78 posto, na 192 kune te Hidroelektre niskogradnje, čija je cijena skočila za više od 68 posto, na 34,79 posto.

Znatnije su porasle i cijene dionica Hotela Haludovo, za 17,63 posto, Vupika, za 12,64 posto, te Vira, za 10,96 posto.

S druge strane, najviše su potonule cijene dionica brodarskih kompanija – Jadroplova za 14,77 posto, Uljanik plovidbe za 11,52 posto te Atlantske plovidbe za 4,31 posto.

Od poslovnih vijesti, Večernji list u subotu je objavio da će na ročištu predstečajne nagodbe za Badel 15. prosinca, uz Meteor grupu, svoj plan restrukturiranja vjerovnicima predstaviti zajedno i slovački ST Nicolaus i Viro, koji će ovih dana predati i obvezujuću ponudu.

Cijena dionice Badela prošloga je tjedna oslabila 3 posto, na 31,89 kuna, uz 99.347 kuna prometa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREBAČKA BURZA, ZSE, crobex, crobex10