Energetika

ŽENEVA: Švicarci na referendumu o zatvaranju nuklearki

Švicarska je već odlučila da će u nekom trenutku zatvoriti svoje nuklearke, ali bi glas 'za' na nedjeljnom referendumu značio da će već iduće godine s radom prestati tri od pet postojećih reaktora.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Švicarci u nedjelju izlaze na birališta kako bi odlučili o bržem zatvaranju nuklearnih elektrana u svojoj državi.

Švicarska je već odlučila da će u nekom trenutku zatvoriti svoje nuklearke, ali bi glas "za" na nedjeljnom referendumu značio da će već iduće godine s radom prestati tri od pet postojećih reaktora.

Vlada u Bernu odlučila je 2011. godine postupno ugasiti svoje nuklearne elektrane, ali nije određen rok u kojem će se to realizirati. Motiv za takvu odluku bila je nesreća u japanskoj nuklearnoj elektrani u Fukushimi.

Plan vlade je bio da se pet nuklearnih reaktora koji danas proizvode trećinu švicarskih potreba za strujom isključe kad dosegnu svoj operativni rok, ali je taj datum moguće produžiti svim nuklearkama ako se procijeni da su sigurne.

Inicijativu za nedjeljno glasanje pokrenula je švicarska Zelena stranka prije pet godina, tražeći da reaktori prestanu s radom nakon 45 godina aktivnosti.

Bez određenog roka "morate čekati da se dogodi kvar ili incident prije no što zatvorite nuklearke", rekao je glasnogovornik inicijative Mathias Schlegel za AFP.

Glas "za" značio bi da se već iduće godine mora zatvoriti elektrana Benzau u sjevernom kantonu Aargau na njemačkoj granici, jer je u pogonu 47 godina. Ta elektrana s dva reaktora najstarija je operativna nuklearka na svijetu.

Elektrana Muhlberg, otvorena u bernskom kantonu 1972., također bi se morala zatvoriti iduće godine. Elektrana Gosgen u Slohthurnu s radom bi prestala 2024., a Leibstadt u Aargau 2029. godine.

Iako švicarska vlada podržava postupno zatvaranje nuklearnih pogona, protivi se ovoj inicijativi jer smatra da bi to dovelo do njihovog prebrzog prestanka rada, upozorivši kako se takvo smanjenje proizvodnje struje možda ne bi mogla dovoljno brzo nadoknaditi onom iz obnovljivih izvora.

"To bi značilo da bi Švicarska u narednim godinama morala uvoziti veliku količinu struje", istaknula je vlada, dodavši kako bi to "potkopalo sigurnost opskrbe, te ne bi imalo ekološkog smisla jer struju iz inozemstva često proizvode elektrane na ugljen".

Inicijativi se protivi i švicarski parlament, odnosno sve stranke desnice, dok Zeleni imaju podršku stranaka ljevice.

Čini se da inicijativa ima podršku i u narodu, no ankete pokazuju kako ona u proteklih nekoliko tjedana pada. Posljednja anketa, koju je prošlog tjedna proveo gfs.bern, pokazuje da 48 posto ispitanika podržava inicijativu, što je velik pad u odnosu na 58 posto koliko ih je bilo prošlog mjeseca.

Protivi joj se nešto više od 46 posto, što je 10 postotnih bodova više u odnosu na prošli mjesec.

Pobornici inicijative ističu kako će se švicarski nuklearni pogoni ove zime ionako raditi sa samo 50 posto kapaciteta jer su elektrane Beznau i Leibstadt izvan funkcije zbog popravaka.

Uvjereni da ubrzana ekspanzija proizvodnje energije iz obnovljivih izbora u Švicarskoj i u Europi može na vrijeme nadoknaditi proizvodnju izgubljenu zatvaranjem reaktora.

Prema službenim statistikama iz 2015., Švicarska trenutno dobiva 33 posto struje iz nuklearki, 60 posto iz hidrocentrala, a samo je četiri posto struje iz obnovljivih izvora poput Sunčeve energije i vjetra.

Pobornici inicijative smatraju da će glas "za" ubrzati investiranje u obnovljive izvore. Prema švicarskoj televiziji, na autorizaciju trenutno čeka više od 40 tisuća zelenih energetskih projekata koji imaju potencijal učiniti trenutnu zelenu proizvodnju struje dva do tri puta većom.  
 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nuklearna energija, nuklearka, nuklarke, referendum, švicarska