Hrvatska

PODJELE: Polovica BiH slavi Dan državnosti

Današnja obljetnica slavi se na području Federacije BiH, dok je u Republici Srpskoj bio obični radni dan jer vlasti tog entiteta odbijaju prihvatiti bilo kakve simbole vezane za BiH iz razdoblja prije potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na polovici teritorija Bosne i Hercegovine u petak se obilježava 25. studenog kao Dan državnosti te zemlje, a podsjećanje na dan kada je 1943. na zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu postavljen temelj BiH kao federalne jedinice unutar buduće zajedničke države ponovo je podsjetio na duboke podjele s kojima BiH živi i dvadeset godina nakon posljednjeg rata.

Današnja obljetnica slavi se na području Federacije BiH, dok je u Republici Srpskoj bio obični radni dan jer vlasti tog entiteta odbijaju prihvatiti bilo kakve simbole vezane za BiH iz razdoblja prije potpisivanja Daytonskog sporazuma.

"Za mene ovaj praznik praktično ne postoji jer ne postoji ni zakon o državnim praznicima", kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić komentirajući činjenicu da su hrvatski i bošnjački član državnog vrha Dragan Čović i Bakir Izetbegović u povodu 25. studenog priredili svečano primanje u Sarajevu, na koje su se odazvali gotovo svi predstavnici međunarodne zajednice i diplomatskog zbora.

U govoru kojega je tom prigodom održao, Čović je istaknuo kako će 25. studenog kao dan državnosti BiH zauvijek imati posebni značaj jer podsjeća na samu bit cijele zemlje i temelje na kojima ona počiva kao zajednica u kojoj različiti narodi moraju imati ravnopravan položaj i podjednaka prava.

"Državnost Bosne i Hercegovine neodvojivo je vezana za njen višenacionalni karakter i pluralitet društva. Odstupanje od te vizije i sanjarenje o uspostavi monolitnog društva, sasvim svejedno da li na prostoru cijele BiH ili samo jednog njenog dijela, najveća je prijetnja njenoj državnosti", kazao je Čović.

Poručio je kako će konstitutivnost i ravnopravnost naroda i jednakost svih građana ostati temeljnom odrednicom i svih budućih izmjena Ustava BiH, koje će tu ravnopravnost i jednakost morati dalje afirmirati i implementirati.

Nakon polaganja vijenaca na spomen-obilježja osloboditeljima Sarajeva u 2. svjetskom ratu i poginulima u obrani BiH u razdoblju od 1992. do 1995. Bakir Izetbegović je u petak u Sarajevu poručio kako ovakvi datumi ne smiju biti razlog prijeporima jer podsjećaju na univerzalne vrijednosti što ih je imala zajednička borba protiv fašizma i za oslobođenje zemlje u prošlosti.

"Proslava dana kada su se ljudi izborili protiv fašizma i kada su deklarirali jednakost svih građana i naroda u BiH ne bi trebala biti kamen spoticanja. Ta načela mi ne možemo ostaviti ili zaboraviti", kazao je Izetbegović.

Konstatirao je da stanje u BiH danas nije dobro ali nije ni tako loše kako se ponekad predstavlja jer unatoč poteškoćama zemlja ipak bilježi napredak, prije svega na planu europskih integracija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladen ivanić, dragan čović, bakir izetbegović, dan drzavnosti, bih