Burze

A REKLI SU DA ĆE BITI KRAJ SVIJETA ZBOG TRUMPA: Svjetske burze ojačale drugi tjedan zaredom

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,1 posto, na 18.867 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,8 posto, na 2.181 bod, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na 5.321 bod.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle drugi tjedan zaredom, no trgovalo se opreznije nego tjedan dana prije jer je sve jasnije da se američki Fed priprema za povećanje kamata.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,1 posto, na 18.867 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,8 posto, na 2.181 bod, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na 5.321 bod.

Nakon snažnog rasta cijena dionica od kada je 8. studenoga Donald Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, posljednjih se dana tržište umirilo jer se čekaju naznake hoće li Trump ispuniti svoja obećanja iz predizborne kampanje o smanjenju poreza, povećanim ulaganjima u infrastrukturu i protekcionizmu u trgovinskoj politici.

"Trumpove politike i dalje su samo retorika jer ništa od toga još neko vrijeme neće biti ozakonjeno", kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki O'Neil Securities.

S druge strane, sve je izglednije da će američka središnja banka u prosincu povećati ključne kamatne stope. Trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi za to premašuju 80 posto.

U četvrtak je u izvješću Kongresu i predsjednica Feda Janet Yellen učvrstila ta očekivanja, kazavši da bi središnja banka, s obzirom na rast gospodarstva, ali i naznake jačanja inflacije, kamate mogla povećati relativno skoro.

James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, kazao je, pak, da je sklon povećanju kamata u prosincu i da je pravo pitanje kakav će put Fed odrediti u 2017. godini.

Naime, procjenjuje se da bi Trumpove najavljene politike mogle potaknuti jačanje inflacije, pa se na tržištima špekulira da bi Fed idućih godina mogao ubrzati tempo povećanja cijene novca.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,7 posto, na 6.775 bodova, a pariški CAC 0,3 posto, na 4.504 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,03 posto, na 10.664 boda.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 3,4 posto, na 17.967 bodova, najvišu razinu u deset i pol mjeseci, što se ponajviše zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi postaju cjenovno konkurentniji na inozemnim tržištima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, RAST BURZE, BURZE, DOW JONES