Hrvatska

MINISTAR MARIĆ: Porezna reforma ne može riješiti probleme gospodarstva

Ministar Marić smatra da će ova godina biti godina preokreta te da će se drastično smanjiti proračunski deficit. Ove godine smo dirali sve osim mirovina i plaća, sljedeće godine bit će oko 600 milijuna kuna više za mirovine.

Piše: PolitikaPlus/HRT

"U emisiji Nedjeljom u dva gostovao je ministar financija Zdravko Marić. Govorio je o najavljenoj poreznoj reformi te o tome u kojem smjeru će se planirati proračun za sljedeću godinu", piše HRT.

U središtu je bila porezna reforma. "Namjera porezne reforme je da ima efekt na gospodarski rast, aktivnost, investicija, potrošnju. Jedan dio toga će se sigruno vratiti. Kada ljudima podignete raspoloživ dohodak, oni više troše, smanjite porezno opterećenje poduzetnicima, oni više investiraju. I to će donijeti benefit kako zaposlenicima tako i poslodavcima. Očekujemo rezultate, naravno. Govorim o iznosima između 6,5 i 11,5 tisuća novih radnih mjesta, u smislu BDP-a govorimo o između 1,5 mlrd. i 2,5mlrd., u smislu poreznih prihoda uzmeđu 400 i 800 milijuna kuna, objasnio je na početku emisije ministar."

Nitko neće biti oštećen. "Tvrdi da teret porezne reforme ide isključivo na državni proračun, a na pitanje kako može porezna reforma biti pravedna ako se blagajnici u Konzumu plaća neće promijeniti a njezinu će šefu znatno porasti, Marić je odgovorio Nikako, ako se gleda na, taj način. Cilj je bio, kaže, izjednačiti sve kategorije građana. Vodili smo se načelom da je najviša stopa poreza na dohodak manjkava. Ona je dosta destimulativna za one koje ostvaruju srednje i više dohotke, kaže Marić."

Optimističan je po pitanju deficita. "Ministar Marić smatra da će ova godina biti godina preokreta te da će se drastično smanjiti proračunski deficit. Ove godine smo dirali sve osim mirovina i plaća, sljedeće godine bit će oko 600 milijuna kuna više za mirovine. Sve je na stolu, moramo stvoriti jak okvir, izjavio je. Nije otkrio tko će snositi teret smanjenja deficita, ali kaže da to neće biti umirovljenici." Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PDV, ministarstvo financija, porezna reforma, ZDRAVKO MARIĆ, NEDJELJOM U DVA