Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Svjetske burze pod pritiskom nesigurnosti uoči izbora u SAD-u

"Ulagači su nesigurni u vezi rezultata izbora, a nesigurnost raste još od prošloga petka"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale, a zbog nesigurnosti uoči američkih predsjedničkih izbora na Wall Streetu je S&P 500 indeks skliznuo devet dana zaredom, što nije zabilježeno još od 1980. godine.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones skliznuo 1,5 posto, na 17.888 bodova, dok je S&P 500 pao 1,9 posto, na 2.085 bodova, a Nasdaq indeks 2,8 posto, na 5.046 bodova.

S&P 500 indeks skliznuo je devet dana zaredom, pa je zaronio duboko ispod psihološki važne razine od 2.100 bodova. Pad tog indeksa devet dana zaredom zabilježen je samo u 14 navrata od 1928. godine.

Nasdaq indeks pao je, također, devet dana zaredom, a Dow Jones sedam, što je posljedica opreza ulagača zbog neizvjesnosti uoči predsjedničkih izbora u SAD-u 8. studenoga jer ankete pokazuju da je utrka između demokratske kandidatkinje Hillary Clinton i republikanskog Donalda Trumpa vrlo tijesna.

Tržište preferira Clinton jer je smatra političarkom status-quoa, dok bi pobjeda Trumpa mogla izazvati nesigurnost po pitanju vanjske, unutarnje i gospodarske politike.

"Ulagači su nesigurni u vezi rezultata izbora, a nesigurnost raste još od prošloga petka", kaže Walter Todd, direktor u tvrtki Greenwood Capital.

Ulagači su na oprezu i zbog toga što je sve izvjesnije da će američka središnja banka u prosincu povećati ključne kamatne stope jer gospodarstvo stabilno raste, kao i inflacija.

Na jačanje tržišta rada ukazuju podaci da je u SAD-u u listopadu broj radnih mjesta povećan za 161.000, pri čemu je stopa nezaposlenosti skliznula s 5 na 4,9 posto. Pritom su porasle i prosječne satnice.

"Broj radnih mjesta i dalje raste, što znači da potrošači imaju više novca i da bi to trebalo podržavati rast gospodarstva", kaže Kate Warne, analitičarka u tvrtki Edward Jones.

A to, pak, znači da bi Fed u prosincu mogao povećati kamate, smatra većina analitičara.

Nakon negativnog niza od devet dana, dobitak S&P 500 indeksa od početka godine smanjen je na 2 posto.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE potonuo je 4,4 posto, na 6.693 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 4,1 posto, na 10.259 bodova, a pariški CAC 3,8 posto, na 4.377 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 3,1 posto, na 16.905 bodova. To je njegov najveći tjedni pad u četiri mjeseca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nasadaq, burze, svjetska tržišta, wall street