Hrvatska

VUKOVAR: Iseljevanje iz Hrvatske nije katastofalno, ali zabrinjava

Osnovni problem u vezi s podatcima o migracijama je u tome što Hrvatska nema registar stanovnika. Kad bismo ga imali, napomenuo je Župarić, podatci i statistika bili bi pouzdaniji i precizniji.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Iseljavanje iz Hrvatske nije katastrofalno, kakvim ga pokušavaju prikazati neki mediji, no jest zabrinjavajuće, ocijenjeno je na skupu "Iseljavanje iz Hrvatske nakon pristupanja EU - moguće posljedice" koji je u četvrtak u Vukovaru organizirao Europski dom iz toga grada i na kojem su predstavljeni rezultati studije o migracijama Drage Župarića iz Instituta za migracije i narodnosti.

"U prošloj godini imali smo nešto više od 29.000 iseljenih iz Hrvatske, a istodobno smo imali 12.000 useljenih, što pokazuje da samo imali negativnu migaracijsku bilancu, što je samo nastavak negativnog trenda koji je počeo 2009. godine", rekao je Drago Župarić, dodajući kako je riječ o podatcima koji nisu potpuni te je moguće da je iseljenih osoba iz Hrvatske i više.

Po njegovim riječima, osnovni problem u vezi s podatcima o migracijama je u tome što Hrvatska nema registar stanovnika. Kad bismo ga imali, napomenuo je Župarić, podatci i statistika bili bi pouzdaniji i precizniji.

"Trend iseljavanja iz Hrvatske još nije katastrofalan, ali je zabrinjavajući. Kada vidimo iseljavanja iz drugih država nakon pristupanja EU, kada se iz država poput Poljske i Rumunjske iselilo više milijuna ljudi, onda hrvatske brojke nisu tako zastrašujuće", ocijenio je.

Rekao je da najviše ljudi odlazi iz Slavonije, i to iz Požeško-slavonske županije.

Po podatcima Zaklade "Friedrich Ebert Stiftung", iz Hrvatske se 2015. godine iselila 29.651 osoba, od kojih je najviše, 12.264 otišlo u Njemačku, zatim u Srbiju (3235), Austriju (3208), BiH (2501), Švicarsku (1572), Italiju (1288) i Sloveniju (507).

Procjenjuje se kako je lani na tisuću stanovnika Hrvatske bilo sedam onih koji su napustili zemlju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srijem, slavonija, iseljavanje hrvata, iseljavanje, vukovar