Burze

TJEDNI PREGLED: Zagrebačka burza: Crobexi blago ojačali nakon poslovnih rezultata kompanija

Najveće dobitnice među likvidnijim izdanjima bile su dionice Tesktilprometa, sa skokom cijene za više od 21 posto, na 315 kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon dva negativna tjedna, Crobex indeksi Zagrebačke burze prošloga su tjedna blago ojačali, dok je trgovanje obilježila objava financijskih izvješća domaćih kompanija za prvih devet ovogodišnjih mjeseci.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,24 posto, na 1.964 boda, a Crobex10 za 0,39 posto, na 1.135 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 74,5 milijuna kuna, što je oko 3 milijuna više nego tjedan dana prije.

"Crobex je nakon gotovo dva mjeseca neprestanog rasta i neuspješnog proboja razine od 2.000 bodova, ipak malo zastao. Posljednji tjedan listopada rezerviran je za izvještaje o poslovanju u trećem kvartalu, pa su tako brojne kompanije objavile podatke o poslovanju", kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

Najveći promet prošloga je tjedna ostvaren dionicom Valamar Riviere, gotovo 11 milijuna kuna. Cijena joj se spustila 0,97 posto, na 32,58 kuna.

Ta porečka turistička tvrtka objavila je da je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila ukupne poslovne prihode od 1,49 milijardi kuna, 19 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je neto dobit porasla 44 posto, na 499 milijuna kuna.

"Najveća domaća turistička kompanija Valamar Riviera ostvarila je odlične rezultate. Pozitivan doprinos dala je akvizicija Hotela Baška na Krku, a tijekom trećeg kvartala započet je i proces preuzimanja hotela Imperial na otoku Rabu", navodi Obućina.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s prometom od 7,6 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 2,6 posto, na 164,16 kuna.

HT je izvijestio da je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ostvario 752 milijuna kuna neto dobiti, što je 2,9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

U fokusu investitora bila je i dionica Atlantske plovidbe – uz ostvarenih 4 milijuna kuna prometa, cijena joj je porasla 1,76 posto, na 290 kuna.

Znatniji promet, 3,2 milijuna kuna, ostvaren je bio i povlaštenim izdanjem Adrisa, čija je cijena stagnirala na 450 kuna.

Adris grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 570 milijuna kuna dok su joj ukupni prihodi iznosili 4 milijarde kuna. Ističu da je neto dobit od 570 milijuna kuna, unatoč prodaji duhanskog dijela poslovanja, na prošlogodišnjoj razini, kada je bila ostvarena dobit od 560 milijuna kuna.

Od većih kompanija, Atlantic grupa je objavila da je u prvih devet mjeseci poslovala s prihodima od oko 3,8 milijardi kuna, što je gotovo 5 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, a neto dobit nakon manjinskih interesa dosegnula je 231 milijun kuna, što je 1,3 posto više u odnosu na lani.

Cijena njezine dionice oslabila je 0,7 posto, na 860 kuna, uz 2,3 milijuna kuna prometa.

Najveće dobitnice među likvidnijim izdanjima bile su dionice Tesktilprometa, sa skokom cijene za više od 21 posto, na 315 kuna.

Znatno su poskupile i dionice Vupika, za 9 posto, Auto Hrvatske, za 6,33 posto, te Solarisa, za 5,13 posto.

Istodobno su znatniji cjenovni pad pretrpjele dionice Jadroagenta, za 10,4 posto, Petrokemije, za 3,85 posto, i Luke Ploče, za 3,46 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, zse, crobexi, crobexi10