Hrvatska

MIRJANA KRIZMANIĆ: Jednospolno obrazovanje nosi pravu opasnost za razvoj djece

Nemojte se smijati djeci u vrtićima kad se zaljubljuju - tu možda nema seksualne komponente, ali to su lijepe i snažne emocije i oni pate.

Piše: PolitikaPlus/N1

U regionalnoj temi Novog dana N1 televizije, a riječi je bilo o jednospolnom obrazovanju, gostovala je psihologinja Mirjana Krizmanić.

Ne smije se odvajati djecu po rodu. "Ono nosi pravu opasnost za razvoj djece. U formativnim godinama se nastoji razdvojiti dječake od djevojčica. Zasad se spominje samo osnovno školstvo, ali i u toj fazi se formira ne samo intelekt i interesi za raszličita prodručja učemnja i istraživanja, već i ličnost. To je teško ako ste odvojeni - nema kontakta između spolova, djeca dolaze od kuće puna predrasuda tipa da su djevojčice cmizdrave, prave se važne, samo misle o tome kako bi bile lijepe, a dječaci su grubi. To se u dvospolnim školama može razbiti. U školama se događaju i prava, nekad i doživotna prijateljstva, i vrlo je važno što se djeca - zaljubljuju", ističe Krizmanić.

Djeca imaju jake emocije. "Nemojte se smijati djeci u vrtićima kad se zaljubljuju - tu možda nema seksualne komponente, ali to su lijepe i snažne emocije i oni pate."

"Mogućnost jednospolnog školovanja i školovanja kod kuće postoji - ako imate dovoljno novaca, možete kod kuće učiti dijete, doma napraviti istospolnu školu s par učitelja. Ali pitanje je hoćete li da vam djeca budu svestranija ili uža, hoće li razviti sve svoje talente ili neće. Zašto biste oštetili dijete? Kad završite školovanje - živite s muškarcima i ženama, a ne samo sa ženama", kazala je, dodajući da ima i drugih spolnih odrednica tu, mimo ova dva spola. Čudi je, navodi, da još uvijek ne postoje zahtjevi za jednospolnim vrtićima.Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

djeca, rodna segregacija, spolna segregacija, NOVI DAN N1, MIRJANA KRIZMANIĆ