4kotača

KONAČNO U PLUSU: Tesla Motors ostvario prvu dobit nakon tri godine i rekordnu prodaju vozila

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Tesla Motorsa porasla je u srijedu na Wall Streetu više od 3,5 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Tesla Motors ostvario je u trećem tromjesečju čistu dobit od 21,9 milijuna dolara, što je prva dobit tog proizvođač električnih automobila nakon više od tri godine gubitaka, a zahvaljuje se rekordnoj prodaji.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u srijedu, Tesla je u proteklom tromjesečju prodao rekordnih 24.820 vozila, dok su mu prihodi više nego udvostručeni u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 2,3 milijarde dolara.

Zahvaljujući tome, ta je kompanija ostvarila prvu kvartalnu dobit od prvog tromjesečja 2013. godine, dok je, za usporedbu, u trećem lanjskom kvartalu poslovala s gubitkom od 230 milijuna dolara.

"Poslovni rezultati odražavaju snažnu izvedbu kompanije u mnogim područjima. Ostvarili smo rekordne rezultate po proizvodnji vozila, isporukama i prihodima", poručio je u priopćenju izvršni direktor Tesle Elon Musk.

U prethodna dva kvartala kompanija nije ostvarila zacrtane ciljeve po pitanju proizvodnje i isporuka.

U tekućem, četvrtom kvartalu Tesla planira isporučiti oko 25.000 vozila, pa bi u cijeloj ovoj godini prodaja tvrtke mogla premašiti 79.000 vozila.

Tvrtka planira od 2018. proizvoditi 500.000 automobila godišnje, a tom bi cilju trebala pridonijeti prodaja novog Modela 3, njezinog prvog vozila za masovno tržište s mogućom početnom cijenom od 35.000 dolara, što je upola manja cijena od one po kojoj se prodaje sadašnji Model S sedan.

Isporuke Modela 3 trebale bi započeti u drugoj polovici 2017. godine.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Tesla Motorsa porasla je u srijedu na Wall Streetu više od 3,5 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

auto tesla, električni automobili