Hrvatska

PEĐA GRBIN: U ovoj Vladi se ne zna tko pije, a tko plaća

Očito Plenković nije samostalan u odlučivanju i da vladajući ne znaju što žele i što misle napraviti.

Piše: PolitikaPlus/N1

Uvijek ugodni i dražesni saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin bio je gost Novog dana N1 televizije.

Kometirao je pretvaranje DUUDI-a u ministarstvo "Prije desetak dana, predsjednik Vlade, tadašnji mandatar, došao je u Hrvatski sabor i najavio da je pred nama prijedlog racionalizacije upravljanja Republikom Hrvatskom, predstavio nam je paket prvih zakona, koji je uključivao i racionalizaciju broja ministarstava, s 21 na 19. U utorak smo saznali da Vlada neće imati 19 nego 20 ministarstava. Očito Plenković nije samostalan u odlučivanju i da vladajući ne znaju što žele i što misle napraviti. Ne mogu dati jasan odgovor na pitanje, jer nemamo konkretnih informacija. Trebalo bi vidjeti koliki će biti opseg upravljanja tog ministarstva. Čini mi se da se tamo ne zna tko pije, a tko plaća".

Grbin je popljuvao Pavu Barišića "Kad smo govorili o sastavu nove Vlade jasno smo Andreju Plenkoviću odali priznanje za određene poteze, primjerice, odlazak Zlatka Hasanbegovićai Mire Kovača. To je bio dobar korak za Hrvatsku, jer su činili dosta štete, ali smo postavili i pitanje Plenkoviću - što mu je trebao Barišić? To je pitanje na koje još nema odgovora. Plenković kaže da stoji iza njega. Bez obzira što se svaki dan javi nova afera, nemamo jasan odgovor. Radi se o ministru koji za vrijeme svoje znanstvene karijere zabilježen kao osoba koja je imala najviše profesura. Profesor Mario Plenković takav je potez okvalificirao kao torbarenje. Kad imamo znanstvenike koji osporavaju Barišića, zašto ga onda Plenković gura?"

Dotaknuo se i Ovršnog zakona. "Prijedlog Ovršnog zakona je jedna kompleksna materija. Mi ovdje najviše raspravljamo o pitanju ovrhe nad prvom nekretninom, a ispod radara javnosti prošlo je niz mjera. On je vrlo nedorađen. Primjerice, u zakonu sad imamo situaciju da štitimo osobu koja je bila vlasnik stana, a ne štitimo osobu koja nije bila vlasnik stana. Dakle, štitimo nekoga tko je nešto imao, a onoga tko nije i ne može imati - ne štitimo. S te strane radi se o mjeri koja je diskriminatorna, a diskriminatorne su mjere same po sebi neustavne. Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

goran marić, andrej plenković, NOVI DAN N1, hdz, sdp, peđa grbin, PAVO BARIŠIĆ