Hrvatska

EUROFONDOVI: Novac iz fondova EU za most preko Save kod Gradiške dostupan i u 2017.

Riječ je o iznosu koji je ranije odobren kroz IPA fondove, no uz uvjet da se mora početi koristiti do kraja 2016., no taj rok se nije mogao ispoštovati zbog komplikacija oko postupka izdavaja potrebnih odobrenja i kompletiranja građevinske dokumentacije.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europska komisija odlučila je produžiti rok za povlačenje ranije odobrenih sredstava za gradnju novog mosta preko Save koji bi kod Gradiške trebao povezati Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a može se očekivati kako će njegova gradnja početi tijekom 2017. , priopćilo je u četvrtak Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.

Kako se navodi, Glavno ravnateljstvo za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR), koje djeluje pri Europskoj komisiji, donijelo je odluku da BiH sredstva u iznosu od 6,8 milijuna era, namijenjena gradnji mosta kod Gradiške, može početi koristiti i u idućoj godini.

Riječ je o iznosu koji je ranije odobren kroz IPA fondove, no uz uvjet da se mora početi koristiti do kraja 2016., no taj rok se nije mogao ispoštovati zbog komplikacija oko postupka izdavaja potrebnih odobrenja i kompletiranja građevinske dokumentacije.

U međuvremenu je u BiH dovršen postupak izdavanja ekološke dozvole, koji je trajao godinama, a to je bio preduvjet za izdavanje građevinske dozvole te raspisivanje međunarodnog natječaja za gradnju mosta.

Na sastanku predstavnika ministarstava prometa dvije države, održanom u rujnu u Zagrebu, potvrđena je spremnost Hrvatske da sudjeluje u izvedbi ovog projekta, što je Europsku komisiju opredijelilo da ipak sufinancira gradnju mosta unatoč probijanju zadanog roka.

Kao i kod drugih projekata, Europska komisija i DG NEAR ipak su zadržali pravo otkaza grant sredstava unutar Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) ukoliko se utvrdi da u izvedbi projekta gradnje mosta Gradiška nema napretka, te će se u tom slučaju rezervirana sredstva doznačiti za druge projekte povezivanja.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko izjavio je kako je veoma ohrabren ovom odlukom.

„Spasili smo praktično već izgubljena grant sredstva u iznosu od 6,8 milijuna eura. Aktivnosti koje prethode početku radova su vrlo složene, ali sam uvjeren da ćemo zajedničkim snagama naći put ka rješenju te očekujem da ćemo osigurati početak radova na mostu Gradiška u 2017. godini,“ kazao je Jusko.

Nakon bilateralnih konzultacija i sastanka s predstavnicima BiH, Hrvatske, Europske investicijske banke (EIB) i Europske komisije, održanog 22. rujna u Zagrebu, zaključeno je kako je ipak postignut napredak u izvedbi projekta gradnje mosta kod Gradiše.

Tada je također konstatirano je da je najveći preostali problem dostupnost financiranja na hrvatskoj strani, kojoj nedostaje 52,6 milijuna eura potrebnih za gradnju pristupnih cesta i spajanja mosta kod Gradiške sa autocestom Zagreb-Beograd.

Od Banje Luke do Gradiške ranije je izgrađena autocesta, no postojeći most preko Save, koji povezuje dvije države, trenutačno je "usko grlo" koje značajno usporava promet preko granice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

granični prijelazi, hrvatska-bih, EUROFONDOVI, SAVA