Burze

TJEDNI PREGLED: Zagrebačka burza: Crobexi pali nakon devet tjedana rasta

I dalje se očekuje usporavanje rasta u hrvatskim glavnim trgovinskim partnerima, koje se već ogleda u nižim stopama rasta hrvatskog izvoza...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Crobex indeksi Zagrebačke burze prošloga su tjedna prekinuli 9-tjedni pozitivni niz, oslabivši pod pritiskom dobitonosnih prodaja nakon što su cijene dionica dosegnule najviše razine u više godina.

Crobex indeks spustio se prošloga tjedna 0,98 posto, na 1.972 boda, a Crobex10 za 1,69 posto, na 1.148 bodova.

Redovni promet iznosio je 49,5 milijuna kuna, što je oko 25 milijuna manje nego tjedan dana prije.

"Nakon devet uzastopnih tjedana rasta, indeksi su protekloga tjedna korigirani na niže, budući da se dio investitora odlučio na dobitonosne prodaje dionica nakon što je Crobex premašio psihološki važnu granicu od 2.000 bodova te od početka godine ostvario dobitak od čak 18 posto", ističe Tajana Štriga, mlađa analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Addiko banke.

Kako dodaje, prosječni redovni promet dionicama bio je nešto niži nego u proteklom razdoblju te se kretao oko 8 milijuna kuna.

"Od početka listopada prosječni dnevni promet dionicama iznosio je otprilike 8,5 milijuna kuna, što je oko 15 posto niže nego u listopadu 2015. i 2014. godine", navodi Štriga.

Najveći promet, 7,2 milijuna kuna, ostvaren je prošloga tjedna dionicom Valamar Rivijere, a cijena joj je ojačala 0,43 posto, na 35,15 kuna.

Znatno se trgovalo i dionicom Jadranskog osiguranja, kojom je ostvareno 6,13 milijuna kuna, a cijena joj se spustila 3,72 posto, na 2.800 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a s prometom od 3,17 milijuna kuna. Cijena joj je pala 2,6 posto, na 161 kunu.

U fokusu investitora bila je i povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno 2,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj se pritom spustila 3,75 posto, na 462 kune.

Najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima bila je redovna dionica Adrisa, s padom cijene za 6,19 posto, na 591 kunu.

Znatnije su se spustile i cijene dionica Hotela Haludovo, za 6,32 posto, te Zagrebačke banke, za 5,62 posto.

S druge, pak, strane, najveća dobitnica bila je dionica Atlantske plovidbe – cijena joj je skočila za više od 20 posto, na 240 kuna.

Znatnije su poskupile i dionice Instituta IGH, za 11,11 posto, Petrokemije, za 7,37 posto, i Jamnice, za 7,2 posto.

"Unatoč dobitonosnim prodajama, koje se povremeno i dalje mogu događati, općenito su izgledi za tržište kapitala pozitivni, budući da je tehnička slika tržišta pozitivna, a gospodarska izvedba solidna. Ipak, i dalje se očekuje usporavanje rasta u hrvatskim glavnim trgovinskim partnerima, koje se već ogleda u nižim stopama rasta hrvatskog izvoza, pa ostaje za vidjeti kako će to utjecati na zarade izvoznih kompanija", zaključuje Štriga

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, zse, crobexi